Raksts

Pār visu zemi… politika valda


Datums:
07. oktobris, 2011


Autori

Gunta Leona


Pār visu zemi... politika valda- Klusu, nerunā tā. Un neraksti savā iecienītajā netā, tāpat tevi nesapratīs, atņems tikai.

– Ha. Man neko vairs nevar atņemt. To, ko atstāja dzērājšoferis, to paņēmi tu un atdevi savam vienīgajam bērnam, dēliņam.

– Atkal tu par to pašu, to tak tu kārtējo reizi no pirksta esi izzīdusi.

– Visu, ko tu man esi teikusi, es esmu izzīdusi no pirksta.

Tāda notikusi un nenotikusi saruna bija vakar ar māti. Ir cilvēki, kam bagātība ir tikai materiālās vērtības. Par morālām lietām latu neviens nedod… Vakar braucu arī ar vilcienu. Un – pieturā Dendrārijs ir tas augstais perons. Tāds, lai ratiņnieki ar ratiņiem var iekļūt vilcienā. Man nav nekas pret invalīdiem uz ratiņem, manī nemājo arī tas slavenais stereotips – ja uz ratiņiem, tad stulbs. Bet cik ratiņnieku ir tajā mežā Dendrārija apkaimē? Ja tie peroni būtu visās dzelzceļa stacijās un Dendrārijs pievienots kā aizmirstais, būtu izcili. Tautas kontrole ziņo, ka katru dienu valsts nelietderīgi iztērē miljonu latu. Nauda peronam savulaik bija lietderīgi iztērēta?

Pirms vairākiem gadiem, kad vēl mitinājos pilsētā, piedalījos semināra rīkošanā par vides pieejamību ratiņniekiem. Tēma bija topā, tik uz semināru bija ieradies tieši neviens, kas pārvietojas uz ratiņiem. Apkārtējo vidi var kārtot, pielāgot…. Tikai tas ratiņnieks netiek ārā no mājas. Šodien tiek?

Runā, ka esot zemnieki, kas aitas integrē vilku barā. Laba lieta. Forša. Vai šitās tautas aitas jau daļēji nav integrējušās vilkos? Zobi jau ir, tik tās aitas smadzenes galvā vēl palikušas.

Klusu, nerunā – varbūt tā bezgalīgā klusēšana un samierināšanās novedusi tur, kur esam. Tautai patīk cirks par rubli. Tur nekas nav jārunā, tikai jāvēro. Nu ir arī politiskais cirks. Jaunā Saeima vēl nestrādā, bet koalīcijas jau veido. Tāds sīkums kā zvērests vēl nav nodots. Ja nu kāds no ievēlētajiem atsakās zvērēt? Tāda iespēja taču pastāv. Katru dienu gan kāda Vienotības deputāde atgādina – tauta ir izdarījusi savu izvēli, tautas izvēle ir galvenais… Viens pats deputāts neko nedrīkst nolemt. Savas domas viņš nolicis malā.

Kādā TV reklāmā saka, ka latvieši ir skaudīgi. Lai to saprastu, jāpiedalās TV šovā un pēc tam jāpalīdz pelnīt TV? Šovs notiek bez TV, cirks arī.

Interesanti, ja no tā pirksta varētu izzīst labestību, godīgumu, atklātumu? Cik daudzi to mēģinātu iegūt?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!