Raksts

Par optiku


Datums:
11. janvāris, 2010


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Šodien portālā CitaDiena ir gara intervija ar Lattelecom (LTC) padomes priekšsēdētāju Gati Kokinu, kurā cita starpā viņš lielās par LTC jauno optisko interneta pieslēgumu ar ātrumu līdz pat 500 m/b. Kā zināms, LTC šur tur to jau izvērš, bet tas notiek veidā, kas vismaz man šķiet mazliet mulsinošs.

Pirmkārt, LTC optisko internetu vispirms piedāvā Rīgas (un ne tikai) periferijā, konkrēti — Zolitūdē, Imantā, Purvciemā. Uzreiz gribu teikt, ka man jau nav žēl. Tas ir jauki Zolitūdes, Imantas un Purvciema iedzīvotājiem, piedevām zinu arī to, ka LTC vispirms internetu ievieš tur, kur ir liels iedzīvotāju blīvums un tāpēc ir iespējams pieslēgt lielu skaitu klientu uzreiz.

Taču es nedzīvoju meža vidū, dzīvoju pašā Rīgas centrā, un šeit vēl nekas par optisko internetu nav zināms. Vai, pareizāk sakot, drusciņ ir zināms, bet arī šajā gadījumā pietiekami mulsinošā veidā. Vispirms jākonstatē, ka Rīgas centrā ir pietiekami liels dažādu valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī uzņēmumu blīvums, un jāpieļauj, ka arī šīm instancēm ļoti ātrs internets varētu būt pietiekami interesants un vajadzīgs. Otrkāt, LTC mājas lapā ir karte, kurā ļaudis var balsot par to, kurās mājās internets būtu pieslēdzams. Kartē ir norādītas tās mājas, kurās ir paredzēts to ierīkot. Konkrētajā gadījumā šādi plāni ir paredzēti mājai, kura manējai ir pa kreisi, mājai, kura manējai ir pa labi, mājai, kura manējai ir ielas otrā pusē — bet manai ne. Iespējams, ka savā mājā esam bijuši tikai divi, kas LTC mājas lapā ir balsojuši par konkrēto māju. Vispār manā mājā tiesvedības dēļ daudzi dzīvokļi stāv tukši, savukārt pietiekami daudzos ir pensionāri, kuri dzīvokli noprivatizēja par sertifikātiem, bet turīgi nebūt nav un par internetu, iespējams nedomā nemaz, jo internets ir viena lieta, bet tā lietošanai nepieciešamā datortehnika — pavisam cita un daudz dārgāka.

Taču, pirmkārt, esmu gatavs sarunai ar LTC par to, cik maksātu optisko internetu ierīkot konkrēti man un kaimiņam. Gaidu piedāvājumu, jo zvans uz LTC info līniju 177 nedeva neko citu, kā solījumu manu jautājumu kādam iesniegt. Paldies ļoti laipnajai Ivetai, kura to solīja, bet no solīšanas internets ātrāks nekļūst. Un, otrkārt, ja internetu ievilks visās kaimiņmājās, vai no tā neizrietēs, ka nepieciešamā infrastruktūra kaut kur tuvumā jau ir? Vispār, LTC sadales infrastruktūra taču neatrodas kaut kur Portugālē vai Austrālijā, šķiet, tepat Rīgas centrā vismaz daļa no tās ir. Neesmu specs, nezinu, kas konkrēti ir vajadzīgs, lai manā Avotu ielā parādītos optiskais internets. Bet gaidu. Nepacietīgi gaidu. Un ceru, ka tas nebūs daudzu gadu jautājums.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!