Raksts

Par negaidītiem paziņojumiem politikā, Ziemassvētkiem jūnijā un tirgojamu preci: Pārdomas otrdienā


Datums:
09. jūnijs, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Kalvīšlaiku valdošā banda bija tik ļoti, ļoti kolorīta ar visādām negaidītām personāžām un to negaidītajiem domu izvirdumiem ("nasing spešal," zirgs ir līdzīgs cilvēkam, es esmu visu lietu stabilitātes garants, zaptes burku tomēr drīkst zagt u.tml.), ka varēja piemirsties, ka pirms minētā laikmeta bija arī tāds Repše. Tāds politiķis Repše, kurš latiņu par negaidītiem paziņojumiem no politiskām figūrām pacēla visnotaļ augstu ar replikām par latviešu kino, par Adventes vainagu lāpas lomā, par to, ka viņš ir premjers tikai no 9.00 līdz 17.00 un pēc tam nevienam nav darīšanas ar ko viņš nodabojas u.tml. Priecājies, tauta! Šis Repše nu ir atgriezies.

Vakar no domās ekstravantā ekspremjera nāca divi savdabīgi, lai neteiktu krietni vairāk, paziņojumi. Pirmais: Lai arī viņš ir bijis finanšu ministrs jau trīs mēnešus, vakar mēs uzzinājām, ka budžeta samazinājumu izstrādāšanā neesot izdarīts “pilnīgi nekas.” Tas nu ir visnotaļ interesants paziņojums no finanšu ministra, kurš tajā pašā elpas vilcienā nosauca precīzu samazināšanas ciparu (500 miljoni latu, un tas ir tikai šogad), kā arī no cilvēka, kurš tomēr valdībā nav vienīgais Jaunā laika censonis. Jauno laiku pārstāv arī ekonomikas ministrs un premjers. Hm.

Otrs paziņojums bija par ienākumu deklarācijām, kādas mūsu valstī ir jāpilda visām valsts amatpersonām izņemot Bertoltu Fliku. Kā zināms, šī ir joma, kurā politikāņi mēdz izturēties visnotaļ radoši. Redzēts politikānis ar skaidras naudas uzkrājumiem visvisvisvisādās valūtās (un nav pat vajadzīgas tās — pērn Saeimas deputāts Aleksandrs Mirskis pieteica 282 tūkstošus latu skaidrā naudā, un tā nu ir viena milzonīgi liela zeķe). Kā esam redzējuši pašreizējā Valsts prezidenta gadījumā, deklarācijā nav arī nepieciešams uzskaitīt visus ienākumus, un pat, ja cilvēks šādā melošanā tiek pieķerts, sods ir labākajā gadījumā minimāls. Problēmas rada arī tas apstāklis, ka deklarāciju apstrādāšanā ir iesaistītas divas dažādas iestādes — Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Valsts ieņēmumu dienests. Pēdējais ir tā iestāde, kura pirms diviem gadiem visvisvisādi locījās un mēli mežģīja skaidrojumos par to, ka mūsu valstī tomēr nav jāmaksā nodokļi par visiem ienākumiem. Kāds ir Repšes piedāvātais risinājums? Beidzot likumā noteikt, kura iestāde ir atbildīga tā, lai negodīgās amatpersonas beidzot var patiešām saukt pie dziesmas? Nē. Repšes ieteikums ir būtībā no piņķerīgās deklarēšanas atteikties pavisam. Deklarācijas būs. Bet deklarāciju pārbaudīs tikai tādā gadījumā, ja knābim rodas aizdomas par nebūšanām. Miers un bērziņš.

Jaunais laiks jau izsen ir pierādījis, ka būtībā tā ir siles partija tāda pati, kā pārējās. Taču ir skumji piepeši atcerēties, ka tā ir arī tā partija, no kuras nācis pats oriģinālākais piemērs par cilvēku, kuram mute sāk runāt brīdī, kad smadzenes vēl nav pienācīgi iesilušas. Nu tas ir redzams atkal. Finanšu ministram atzīties bezspēcībā un nekompetencē, un finanšu ministram piedāvāt nevis pastiprināt, bet gan mīkstināt noteikumus, kuru mērķis vismaz pēc idejas ir vērsties pret negodīgumu un korupciju? No vienas puses, prieks, kur tu rodies? Vismaz ir par ko rakstīt. Bet patiesībā tas ir visnotaļ šausmīgi. Jo, lai vai kā, bet šis ir tas pats Repše, kuram valdība budžeta lietās ir piešķīrusi visai drakoniskas rīcības tiesības. Diez kas nav.

***

Un vēl. Amerikā tie komiksu zīmētāji, kuru darbos ir redzams stāsts ar turpinājumiem, mēdz katram komiksam uzlikt datumu, lai avīze zina, kādā kārtībā un kad tie ir publicējami. Acīmredzot laikrakstā Diena to neviens vēl nav pamanījis, jo komiksā par kaķi Gārfīldu kaķis un viņa saimnieks patlaban intensīvi gatavojas … Ziemassvētkiem. Šodien stāsts ir par eglīti, kuru saimnieks ir pienaglojis pie grīdas tā, lai tā nelīgojas. Vai nevienam nav ienācis prātā, ka Ziemassvētki ir decembrī, un nevis jūnijā?

***

Un vēl vēl. Ja valstij ir vajadzīga liela nauda, un vienīgais veids, kā to atrast, ir samazināt pensijas par 15 procentiem, pacelt pievienotās vērtības nodokli līdz 23 procentiem, atteikties no neapliekamā minimuma un (kas ir pats briesmīgākais) — alu padarīt vēl dārgāku (!!!) … vai nebūtu pienācis laiks pārdot Lattelecom un/vai airBaltic? Saprotu, nupat tirgus ir tāds ļumīgs, bet tomēr. Ne vienā, ne otrā gadījumā runa nav par uzņēmumu ar zaptes burkas vērtību.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!