Raksts

Par kādreizējo haizivi un smirdoņu kultūras jomā — pārdomas piektdienā


Datums:
07. novembris, 2008


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Saki, ko gribi, bet saprātu zaudējis kādreizējā jūras haizivs Jānis Ādamsons tomēr nav, lai arī cik ļoti varēja šķist citādi tad, kad viņš brūķēja milzīgu muti tā dēvētā "pedofīlijas skandāla" laikā, par ko viņam arī nācās maksāt bargu naudu. Ādamsons kādreiz skaitījās "lokomotīve" gan nebūtībā aizgājušajam "Latvijas ceļam" (tā grupele, kura apvienojās ar Šlesera biznesa projektu nav "LC" vārda cienīga, manā uztverē "LC" ir miris), gan arī Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai (LSDSP). Ādamsons, lūk, ir paziņojis, ka arī viņš pietieksies konkursā uz vakanto KNAB direktora amatu, bet viņš saprotot, ka izredžu uz to viņam nav nekādu. Tur arī ir veselā saprāta elements. Savā paziņojumā ex-deputāts ir pateicis, "ar korupciju man nav nekāda sakara, to neviens man nevar pārmest." To nu nevaram zināt, bet noteikti varam zināt, ka Ādamsona kādreiz pārstāvētā LSDSP Rīgas pārvaldīšanas laikā pieļāva visnotaļ daudz dažādu smuču, partijas vārds pavīdējis arī bēdīgi slavenajā "stipendiātu" sakarā. Saki, kas ir tavi draugi ... -- tas ir princips, kurš būtu attiecināms arī šoreiz, jo KNAB direktoram ir jābūt ne vien profesionālim savā jomā, viņam tomēr arī ir jābūt bez apšaubāmas politiskās vēstures. Nemaz nerunājot par to, ka KNAB direktora amatā nevajadzētu būt cilvēkam, kurš neprot atšķirt patiesību no ļaunām tenkām, kā tas bija redzams minētā "skandāla" laikā.

***

Varbūt es kaut ko nesaprotu, bet man attiecībā uz Kultūras fonda vadītāju Bankovski sanāk apmēram šādi: Cilvēks ar KF naudu ir rīkojies mistiski, lai neteiktu krietni, krietni smagāk, un tie, kuriem KF nauda bija jāimaksā, ir palikuši bešā. No tā pašam Bankovskim izriet nudien elpu aizraujošs paziņojums: KF valde, lūk, “nepārmet, ka man nav talanta uz finanšu darījumiem.” Tas laikam nudien ir “talants,” Imantam Ziedonim daudzu mēnešu garumā neizmaksāt naudu, kas vajadzīga veselības aprūpei. Vēl vairāk tas ir liels, liels “talants” pateikt, ka trūkstošo naudu atradīs pēc tam, kad Bankovskis būs pārdevis sev piederošu nekustāmo īpašumu. Lūk, kur rodas mana nesapratne — vai no tā izriet, ka Bankovskis KF naudu ir piesavinājies, ja jau viņam tā būs jāatdod no personīgajiem līdzekļiem? Piedodiet, bet te ir divas lietas sakāmas. Pirmkārt, ir nudien jābrīnās par cilvēkiem, kuri atrodas KF valdē, vismaz tiem diviem, kuri šonedēļ piedalījās sēdē un acīmredzot neatrada nekādu iemeslu pārmetumiem par Bankovska “talantiem.” Acīmredzot bezkaunības viņiem netrūkst. Otrkārt, te pilnīgi bez jebkāda jautājuma ir darbs likuma aizsardzības instancēm. Neviens nevaram zināt, kas tur īsti ir noticis, jo acīmredzot to pat nezina tie, kuri skaitās KF valdes locekļi, bet te ir kārtējā situācija, kura smird pa ļoti lielu gabalu. Kultūru gribas turēt svētu, bet te nu ir redzams, ka vismaz dažreiz tā atrodas tajā pašā mēslu bedrē, kurā atrodas tik ļoti daudz kas, kas mūsu republikā saistās ar naudas lietām.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!