Raksts

Par grozījumiem nodokļu likumos


Datums:
12. novembris, 2001


Autori

Kaija Gertnere


Runa NVO forumā 2001, 2001. gada 26. oktobrī

Grozījumi nodokļu likumos ir izstrādāti, paredzot vairāku nodokļu atvieglojumus sabiedriskā labuma organizācijām, kā arī atvieglojumus tām personām, kuras tām ziedo līdzekļus. Darba grupa vadījās pēc vienlīdzības principa, cenšoties izskaust sarakstu sistēmu katras atsevišķas nodokļu atlaides iegūšanai.

Svarīgākie jaunumi

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredzēts, ka ar šo nodokli netiks apliktas sabiedriskā labuma organizāciju izmaksātās:

  • stipendijas,
  • pabalsti un
  • sniegtā mantiskā palīdzība fiziskām personām.

Līdz ar to organizācijām nebūs ceturtā daļa no labdarībai piesaistītajiem donoru līdzekļiem jāatdod valstij – visi līdzekļi nonāks tieši plānotajam mērķim. Jādomā, ka šis grozījums iepriecinās arī uzņēmējus un indivīdus, kuri ziedo sabiedriska labuma mērķiem.

Atlaides ziedotājiem

Nodokļu atlaides saņems gan fiziskās personas, gan uzņēmumi līdzšinējā apjomā. Atšķirībā no iepriekšējās kārtības organizācijām nebūs ik gadu jādodas uz Finansu ministriju pēc ziedojumu saņemšanas atļaujām. Sabiedriskā labuma organizācijas statuss būs droša zīme uzņēmējam, ka šai organizācijai var ziedot un saņemt nodokļu atlaides. Bez tam, ziedotāji var būt droši, ka šīs organizācijas tiek pietiekami kontrolētas un tiešām darbojas sabiedrības nevis šauru interešu labā.

Citas izmaiņas

Nodokļu likumu grozījumi paredz arī iespējas novēlēt līdzekļus sabiedriskā labuma organizācijām uz testamenta pamata ar samazinātu valsts nodevu, kā arī – bez īpašām atļaujām saņemt humāno palīdzību.

Nerealizētais sapnis

Darba grupa izskatīja arī iespēju Latvijā ieviest 1% normu, paredzot iespēju katram iedzīvotājam 1% no ienākuma ziedot kādai sabiedriska labuma organizācijai, kā iedzīvotāja ienākuma nodokli maksājot tikai atlikušos 24%. Šis ierosinājums atvieglotu pašu procedūru – darbavietas grāmatvede ik mēnesi 1% no ienākumiem pārskaitītu SLO kontā. Tomēr šobrīd darba grupa šo ideju ir atlikusi turpmākai izpētei.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!