Pētījums

Par apstākļiem Austrumu partnerības valstu un Centrālāzijas pilsoniskajā sabiedrībā


Gads:
2015
Organizācija:
PROVIDUS


Foto: Nicu Buculei

Secinājumi un rekomendācijas kopsavilkumā pēc PROVIDUS organizētās konferences 2015.gada oktobrī.

Pilsoniskā sabiedrība Austrumu partnerības valstīs un Centrālāzijā pašlaik eksistē nedrošā vidē ar vairākiem riskiem un izaicinājumiem, tai skaitā no valdību puses. Līdz ar to pilsoniskās sabiedrības potenciāls veicināt savu valstu reformas un attīstību, kā arī uzturēt mieru un stabilitāti reģionā, netiek pilnā mērā izmantots.

Šis ir viens no secinājumiem no pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un pētniekiem no ES, Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm, kuri piedalījās PROVIDUS konferencē Working with Civil Society to Find Effective Solutions and Improve Governance: Towards better EU Impact in Partner Countries, kas notika Rīgā 2015.gada oktobrī.

Galvenie konferences secinājumi un rekomendācijas apkopotas kopsavilkumā
(angļu valodāpdf).

Publikācijā apkopoti būtiskākie apdraudējumi, kas ierobežo pilsoniskās sabiedrības spēju risināt sabiedrības problēmas šajās valstīs. Tāpat publikācijā iezīmēta īpašā loma, ko Baltijas valstis varētu uzņemties ES politikas veidošanā attiecībā uz pilsoniskās sabiedrības atbalstu Centrālāzijā un Austrumu partnerības valstīs.

ES dalībvalstu vidū Baltijas valstīm ir uzkrāta lielāka pieredze sadarbībā ar Centrālāzijas reģionu. Turklāt, tām pieder īpaša loma Austrumu partnerības politikā.

Baltijas valstu, tai skaitā Latvijas, iestādes un NVO piedalās vairākos projektos šajos reģionos, vecinot reformas. Tomēr Baltijas valstu loma ES politikas veidošanā attiecībā uz pilsoniskās sabiedrības atbalstu šajos reģionos pagaidām nav tik liela. PROVIDUS rekomendācijas uzrunā šīs lomas palielināšanas iespējas, tai skaitā, veicinot jaunu ES instrumentu veidošanu pilsoniskās sabiedrības atbalstam Centrālāzijā un Austrumu partnerības valstīs.

/

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!