Raksts

Novērsties!


Datums:
13. jūlijs, 2010


Ziņās nu jau pāris dienas virmo ziņa un foto ar kārtējo pedofilu, kurš ir pieķerts un apcietināts. Un tagad iedomājieties - kā būtu, ja tas būtu Jūsu kolēģis. Jā, jā, tas pats, kurš sēž blakus kabinetā, no rītiem kopā ar jums dzer kafiju un pārrunā brīvdienās sadarīto. Kuram varbūt ir sieva. Vai pie kura Jūs bijāt uz to foršo dzimšanas dienas ballīti. Kopumā normāls, jauks, laipns cilvēks, kas rada simpātijas. Un tagad izrādās - dzimumnoziedznieks. Ko Jūs darītu?

Patiesībā jau runa nav pat par nozieguma veidu – varbūt viņu tepat no blakus kabineta rokudzelžos sagūstīja KNAB darbinieki pēc kratīšanas par kukuļņemšanu, vai varbūt viņš izrādījās ne tikai tā karatē kluba vadītājs, kur trenējas jūsu dēls, bet arī noziedzīga grupējuma līderis…vai narkotiku dīleris…vai sievas un bērnu iekaustītājs.

Kā atdalīt to cilvēku, kuru Jūs zināt no tā cilvēka, kurš tagad sēž aiz restēm? Vai no viņa novērsties? Vai pieņemt, ka ne jau Jums, kolēģim, paziņam, draugam viņš ir nodarījis pāri, bet kādam svešajam, nepazīstamajam, neidenfificējamajam virtuālajam tēlam? Vai ir jānovēršas no pedofila, bet jāpiever acis tad, ja kolēģis izrādījies zaglis? Vai ir jāpievēršas nevainības prezumpcijas principam un jānovēršas tikai tad, kad pēc 5 gadu tiesāšanās šo cilvēku tiesa beidzot atzīst par vainīgu?

Ne tik sen politiķi parakstīja vēstuli Haritonova aizstāvībai, šodien tik daudzi nav novērsušies no smagos noziegumos, apzogot valsti un tātad ikvienu no mums, apsūdzētā Lemberga, tikko nesen kolēģi no draudzes sametās un atbrīvoja pedofilijā apvainoto mācītāju. Draugu kompānijā cilvēki nereti atļaujas atzīties nodokļu nemaksāšanā, valsts apkrāpšanā, un viņi zina, ka no viņiem nenovērsīsies, viņus nenosodīs. Draudzē nereti atklājas, ka mācītājam paslīdējusi kāja un gadījies pavest nepilngadīgu zēnu – visi piever acis, un kā lielāko sodu pārsūta viņu uz citu draudzi. Domē izrādās, ka kāds partijas biedrs ir izsaimniekojis naudu, un pēc atbrīvošanas no viena amata viņš tiek iekārtots citā. Jo – mēs viņu zinām, viņš ir labs cilvēks, mīl savu ģimeni, ciena draugus.

Mēs tik ļoti gaidam, ka tiesa, prokurori, policija sodīs vainīgos. Bet arī mums ir viņi jāsoda – ar novēršanos, nosodījumu un pat atklātu nicinājumu.

Es teikšu, ka, neskatoties uz nevainības prezumpciju, sabiedrības, kolēģu un draugu PIENĀKUMS IR NOVĒRSTIES no tāda cilvēka, kas tiek tiesāts smagos noziegumos. Jo ja mūsu draugi ir korumpanti, pedofili un sievu sitēji, kas esam mēs?


www.miomilo.lv

www.twitter.com/curiha


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!