Pētījums

“Neredzamās” viena dzimuma partneru ģimenes Latvijā


Gads:
2008
Organizācija:
LGBT un viņu draugu apvienība “Mozaīka”, Sorosa Fonds Latvija


Autori

Aivita Putniņa


Pētījums ir vērsts uz ģimenēm, kas dažādu iemeslu dēļ ir izkritušas no publiski pieņemamā ģimenes modeļa. Latvijas valstī ģimeni tiesiskā ziņā regulē likums un ģimenes atbalsta politika. Ģimeni veido partnerattiecības, kuras 2006. gada Satversmes grozījumi definē kā laulību – savienību starp sievieti un vīrieti.

Latvijas ģimenes politikas centrā ir tradicionāla ģimene, kas ir balstīta laulībā, pieņemot, ka šis ideālais ģimenes modelis ir vienīgais vēlamais. Citas ģimenes formas, kur formāli bērnu audzina viens no vecākiem, tiek skatītas kā tradicionālā ģimene krīzes situācijā, nevis respektējamas ģimenes formas.

Pētījumā izmantotas konkrētu cilvēku dažādo dzīves pieredzes, kas ļauj saprast un emocionāli izdzīvojot daļu viņu dzīves pieredzes.Kvalitatīvais pētījums neļauj vispārināt rezultātus, attiecinot to uz visu sabiedrību. Tomēr tas dod iespēju saprast 33 cilvēku dažādu dzīves pieredzi, pētījuma centrā nonākot cilvēkam, nevis vispārinājumam.

Pētījuma mērķis ir nevis nostāties viena vai otra ģimenes modeļa pusē un to aizstāvēt, bet atrast to kopīgo un vienojošo, ko mūsdienās cilvēki meklē ģimenē.

(“Neredzamās” viena dzimuma partneru ģimenes Latvijāpdf) (325.84 KB)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!