Raksts

Nedēļas nogales lasāmviela. Interesantākais globālajā tīmeklī


Datums:
10. janvāris, 2013


Autori

Iveta Kažoka


Pirmais mēģinājums apkopot interesantāko globālajā tīmeklī pagājušajā nedēļā (5.-11.janvārī)

Sveiks, politika.lv lietotāj! Šonedēļ ar Providus kolēģiem nolēmām veikt nelielu eksperimentu: pirms brīvdienām publiskot interesantu, pašu atrastu globālā tīmekļa resursu apkopojumu.

Pagaidu iecere: šādus apkopojumus padarīt regulārus. Bet, protams, ja tie izrādīsies nevienam nevajadzīgi, tad šai iniciatīvai ilgs mūžs nav gaidāms, tā kā, lūdzu, ziņojiet, ja jums kaut kas no ieteikumiem noder!

Pagaidām apkopojumus veidošu es – izvēloties tos tekstus, kas man pašai šķituši interesanti. Bet, iespējams (cerams), ar laiku man pievienosies kāds no kolēģiem. Man arī šis pienākums nav sevišķi apgrūtinošs – es tāpat ŠO VISU lasu! Tādēļ atvainojos tiem, kas man seko tviterī: jūs droši vien kādus 70% no ieteikumiem jau būs nedēļas laikā pamanījuši. Neko speciāli šiem politika.lv ieteikumiem klāt nemeklēšu. Un, jā, vismaz pagaidām Latvijas interneta resursu ieteikumu nebūs.

Tātad par pagājušo nedēļu man ir 11 ieteikumi (brīva secība):

1. Datori un humora izjūta
New York Times mājaslapā ir atrodams neparasts un izglītojošs stāsts par to, kā zinātnieki māca datoriem jokot. Sevišķi interesants šis teksts varētu būt tiem, kam interesē psiholoģija, mākslīgais intelekts, liela apjoma datu apstrāde.

2. Represijas pret FEMEN aktīvistēm
Droši vien daudzi no jums atcerās bildes ar Ukrainas sievietēm, kas kailas piedalās protesta akcijās. Tas, ko biju palaidusi garām: cik brutālas ir pret viņām vērstās represijas. Big Think ir nopublicējuši īsu stāstu par FEMEN turpmākajiem plāniem.

3. Ķīnas viens no redzamākajiem disidentiem par savu cīņu
Tajā pašā portālā Ai Weiwei (dokumentālo filmu par viņu var noskatīties Kino Bize!) īsā, 4 minūšu klipā stāsta par to, kādēļ viņam ir svarīgi iestāties pret Ķīnas režīma represijām un kāda ir viņa personiskā atbildība attiecībā pret savu sabiedrību un Ienaidnieku.

4. Naudā IR laime… zināmā mērā
The Atlantic mājas lapā vairākas vērtīgas atziņas par laimi un naudu. Piemēram, ka labklājīgās valstīs sabiedrības ir laimīgākas un, jo bagātākas tās kļūst, jo vairāk pieaug vidējais laimes līmenis. Ja jums kādreiz šī sakarība ir jāpamato, The Atlantic apkopojums ar visiem grafikiem ir neslikts sākuma punkts.

5. Intelektuālās brīvības izskaušana Ungārijā
New Yorker blogos dramatisks stāsts par to, kā valdošā elite sašaurina intelektuālo brīvību Ungārijā. Vērts zināt, kaut vai tādēļ, ka 2012.gadā Latvijā no ultrakonservatīviem spēkiem vairākas reizes esmu dzirdējusi piesaucam “Ungārijas modeli”.

6. Lidot ar lidmašīnu ir droši. Un kļūst vēl drošāk.
Racionāli visu saprotu, infografiki izskatās pārliecinoši, bet fobija ir fobija! Vērts izlasīt kaut vai lai zinātu statistiku, 2012.gada rādītājus un nedrošākās valstis.

7. Iegādājies Kindle grāmatu? Domā, ka tev tā pieder? Haha…
Digitālās grāmatas, autortiesības un patērētāju tiesības … jauna, sarežģīta tiesību sfēra, kur neskaidrību šobrīd ir vairāk nekā skaidrības. Neslikts apkopojums Los Angeles Times.

8. Vārdi, kuriem nav tulkojuma angliski (un daudziem arī – latviski)
Šis ir sens teksts, kuru gan pamanīju tikai šogad, bet tādēļ ne mazāk vērtīgs. Ja tā aizdomājas, kādēļ gan latviešu valodā nevarētu būt šādi vārdi, man noteikti noderētu:
“Meraki (pronounced may-rah-kee; Greek): Doing something with soul, creativity, or love. It’s when you put something of yourself into what you’re doing”
“Pena ajena (Mexican Spanish): The embarrassment you feel watching someone else’s humiliation”

9. Pedofīlija. Sodi par noziegumu mēģinājumiem
Kvalitatīvākais teksts no visiem, kurus šonedēļ iesaku. Pedofīlija kā tieksme, bērnu pornogrāfija, kā nošķirt morālu no medicīniskas problēmas – rakstu vērtīgu padara gan konkrētie piemēri, gan tas, ka autore nemeklē vienkāršotas atbildes.

10. Anestēzija un neiedomājamas sāpes
Izcils, baismīgs raksts The Atlantic par cilvēkiem, kas smagu operāciju laikā, izrādās, ir pie apziņas, – ko ar viņu psihi izdara piedzīvotās sāpes un kā zinātne cenšas rast tam risinājumu.

11. Mūsu smadzeņu, pasaules uztveres “gļuki”
Labs apkopojums par 12 pasaules uztveres īpatnībām, par kurām būtu jāzina kaut vai tādēļ, lai saprastu, kā tas nākas, ka cilvēki (katrs no mums!) dažkārt par pasauli izdara totāli neracionālus secinājumus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!