Raksts

Nedaudz vairāk par meitenēm, kas satricināja Krieviju: Pussy Riot


Datums:
07. augusts, 2012


Foto: Wikipedia

Katru dienu par viņām raksta pasaules mediji - interneta, drukātie un raidošie. Katru dienu varējām sekot tiešraidei no tiesas zāles Twitter un TV Doždj. Latvijā šī tēma, šķiet, nav aizrāvusi medijus un man ir palikusi mazuma piegarša (neskaitot IR komentāru). Vakardien notika advokāta un prokurora noslēguma runas un tiesa noteica, ka verdiktu paziņos 17.augusta 15:00. Šodien es gribu atskatīties - kāds tad ir stāsts par Pussy Riot un ko lietas labā varam darīt mēs?

Sāksim ar izglītojošu materiālu – videoklipu, kura dēļ Marina Aļehina, Nadežda Tolokonnikova un Jekaterina Samuceviča nokļuva cietumā un tur ir pavadījušas jau 5 mēnešus. Tas tika filmēts bez saskaņojuma Maskavas pareizticīgajā Kristus Pestītāja baznīcā šā gada 21.februārī un, pēc apsūdzības vārdiem, cēla reliģiskās nesaskaņas un aizvainoja ticīgo jūtas.

Tiem, kas nezina krievu valodu vai rod grūtības saklausīt vārdus dziedājumā, lūk, daļējs tulkojums angļu valodā:

St. Maria, Virgin, Drive away Putin
Drive away! Drive away Putin!

Black robe, golden epaulettes
All parishioners are crawling and bowing
The ghost of freedom is in heaven
Gay pride sent to Siberia in chains

The head of the KGB is their chief saint
Leads protesters to prison under escort
In order not to offend the Holy
Women have to give birth and to love

St. Maria, Virgin, become a feminist
Become a feminist, Become a feminist

Church praises the rotten dictators
The cross-bearer procession of black limousines
In school you are going to meet with a teacher-preacher
Go to class – bring him money!

Patriarch Gundyaev believes in Putin
Bitch, you better believed in God
Belt of the Virgin is no substitute for mass-meetings
In protest of our Ever-Virgin Mary!

Sākumā viss notika tā, kā notiktu jebkurā citā huligānisma baznīcā gadījumā – atnāca apsardze un izveda meitenes. Pēc 30 minūtēm ieradās policija, kas paziņoja, ka nav pamata izsaukumam un devās prom. Tomēr pēc video ievietošanas Youtube Krievijas Pareizticīgo Baznīca iesniedza sūdzību par huligānismu un lietu uzņēmās Federālā Drošības Dienesta Speciālā pretterorisma nodaļa. Tika uzsākta masīva kampaņa pret sievietēm, kuras ir ievainojušas ticīgo svētākās jūtas. Marta gaitā visas trīs sievietes tiek apcietinātas un, neskatoties uz to, ka līdz pat marta beigām netiek izvirzītas apsūdzības, viņas tiek paturētas apcietinājumā (pēc likuma viņas bija jāatbrīvo pēc 48 stundām). Advokātu iesniegumi nomainīt pirmstiesas apcietinājumu uz maigāku soda mēru ir palikuši neapmierināti.

Lai arī apsūdzība ir par huligānismu, twitter ziņas no tiesas zāles parāda, ka prokurors un tiesnese balsta sēdi uz reliģiskiem, tikumiskiem, konservatīviem argumentiem, kam nav nekāda sakara ar juridisko argumentāciju. Liecinieki, kurus vēlējās aicināt aizstāvības advokāti, tika noraidīti. Aizstāvības advokātiem tika liegta iespēja uzdot lielu daļu pamatotu jautājumu. Šis process tika skatīts paātrinātā režīmā, dažu dienu laikā un strādājot no deviņiem rītā līdz pat desmitiem vakarā, kas noteikti nav ierasta Krievijas tiesvedības prakse.

@gruppa_voina ААААААААА. Прокурор: “Как бы вы описали их телодвижения?” Свечница: “Не могу их описать, но по сути этобыли БЕСОВСКИЕ ДРЫГАНЬЯ”

@gruppa_voina Полозов: “Вы охарактеризовали телодвижения как “бесовские дрыгания” – опишите что это такое” Судья:”СНЯТ ВОПРОС”

@gruppa_voina !!! Свечница: “Там были люди, которые занимались другой ПРЕСТУПНОЙ деятельностью, строгозапрещенной. Они осуществляли фото и видеосъемку!”

@gruppa_voina Прокурор: “Подсудимые принесли вамморальный вред?” Свечница: “Вред огромен. Тем более чтобыла 2ая неделя подготовки к Великому Посту”

@gruppa_voina Полозов: “Почему не обратились к психологупосле моральных травм?” Свечница: “Через меня проходит БЛАГОДАТЬ СВЯТОГО ДУХА, мне достаточно”

@gruppa_voina ЛУЧШЕЕ! Надя: “Является ли “феминистка”для вас бранным словом?” Свечница: “В ХРАМЕ – ДА, это бранное слово”

Patriarha viedoklis ir skaidrs – jaunās sievietes veica huligānisku aktu, rīkojās nepiedodami, aizvainoja ticīgo jūtas, īstenoja Sātana darbu.

Martā aptuveni 15 tūkstoši protestētāju Maskavā savācās, lai aicinātu pārtraukt cietumsodu pirms tiesas, tomēr bez sekām. Jaunās sievietes ir saņēmušas morālu atbalstu no visiem Krievijas opozicionāriem. Internetā parādās vēstules ar aicinājumiem Pareizticīgo baznīcai rīkoties kristīgi un tā vietā, lai sodītu – piedot. Tiesa, liela daļa, jo īpaši vecākā gadagājuma cilvēku, uzskata, ka jaunās sievietes ir jāsoda. Jo īpaši tie, kuri ikdienā skatās Putina kontrolēto TV. Ziņu lentas piepilda ārvalstu politiķu, popzvaigžņu un aktieru nosodījums jauno sieviešu paturēšanai ieslodzījumā.

Tas, kas (patiesībā ne)šķiet savdabīgi – kāpēc Latvijas politiķi nepauž atbalstu Pussy Riot? (izņēmums ir Lolita Čigāne) Šodien atbalstu izteica 121 Vācijas bundestāga deputāts, un tiesas procesā piedalījās Lielbritānijas parlamenta pārstāve.

Kāpēc klusē arī Latvijas mūziķi? Viņi ir apolitiski vai arī nepatērē medijus un nav šos 5 mēnešus neko dzirdējuši par Pussy Riot? Kāpēc ir grūti izšķirties par morāla atbalsta sniegšanu 3 jaunām sievietēm? Iespējams, Latvijas mūziķi seko lielas daļas Krievijas mūziķu piemēram – klusēt. Ne Mumij Troll, ne Zemfira nav izteikušies par atbalstu Pussy Riot – kāpēc gan to darīt, ja lielākais ienākumu avots ir uzstāšanās Putinam pietuvināto miljardieru rīkotajos pasākumos? Latvijas māksliniekiem arī, iespējams, šī maize ir dārgāka. Piemēram, dziedātāja Valeria savā twitter kontā pat norādīja, ka Madonnai acīmredzot kāds maksā par šīs grupas PR taisīšanu.

Jau atkal man gribas iemest akmeni mediju, jo īpaši interneta mediju dārziņā.Viņi ziņas veido no tā, ka jau atkal kāda popzvaigzne ir atbalstījusi Pussy Riot, radot lasītājos sajūtu, ka tas ir kāds šovs, grupas PR aktivitāte. Tomēr tas nav nekāds šovs – sievietes cietumā pavadījušas jau 5 mēnešus un ir mazas cerības, ka viņām izdosies izvairīties no vismaz 3 gadu cietumsoda. Viss šis process no sākuma līdz beigām ir bijis prettiesisks un neatbilstošs Krievijas likumdošanas normām.

Vēl tas ir arī stāsts ne tikai par riskiem, kas rodas, ja Krievijā esi Putina opozīcijā, bet arī par sievietes lomu un tēlu ne tikai Krievijā, bet arī postpadomju telpā (jo īpaši Austrumos).

Pirmkārt jau sabiedrībai nav pieņemamas jaunas sievietes, mammas, kas runā rupjības un tā vietā, lai rūpētos par mājas soli, rīko protesta akcijas svētnīcā. Viņas sevī iemieso visu slikto, ko ienes ‘Rietumi’ – emancipāciju, feminismu, necieņu pret vērtībām un tradīcijām, tieksmi apšaubīt un nepiekrist, liberālismu. Sabiedrība spētu viņām piedot, ja viņas nomestos ceļos un raudātu, jo šāds padevīgs, pazemīgs veids ir tas, kādai ir jābūt sievietei, ja viņa ir kļūdījusies. Tomēr šīs jaunās sievietes neraud, viņas fotoattēlos no tiesas zāles parādās pārliecinātas par sevi, nepazemīgas.

Komentētāji ne tikai forumos (arī Latvijā), bet arī Krievijas presē nereti norāda, ka viņas ir pelnījušas ‘kārtīgu pērienu’, ‘viņas vīriešos kā sievietes izraisa vemšanu’ – viņas vai nu tiek demonizētas, vai arī parādītas kā nedaudz apjukušas, palaidnīgas meitenes, kas nezina, ko dara. Nav pieņemama doma par spēcīgām sievietēm ar politisku viedokli, kuru tās izsaka šādā skandalozā veidā. Jo Krievijas estrāde sievietes vēlas redzēt pēc iespējas seksīgākas un kailākas (tas nevienu nepārsteidz un neviena jūtas neaizskar), nevis ar maskām uz sejas, izkliedzot politiskos lozungus.

Un tagad mēs nonākam līdz galvenajam, par ko es daudz domāju – ko mēs varam darīt? Ko es varu darīt?

Es nolēmu, ka vēlamākais šobrīd būtu sagaidīt no mūsu parlamentāriešiem nedaudz drosmes, lai nāktu klajā ar kopīgu nosodījumu. Jā, tas ir tur tālu, Krievijā, tomēr mūsu kā sabiedrības uzdevums ir vērot pasaulē notiekošo un iestāties par vārda brīvību un netaisnīgiem lēmumiem. Iespējams, Latvijā tomēr ir politiķi, kuri nebaidās no ekonomiskām sankcijām no Krievijas puses un iestāsies par vārda brīvību Krievijā. Galu galā – klusējot mēs atbalstām procesu, kura gaitā sievietes prettiesiski tika paturētas ieslodzījumā, ir piedzīvojušas apšaubāmu tiesas procesu un par administratīvu pārkāpumu, iespējams, izcietīs 3-7 gadu cietumsodu tikai savu politisko uzskatu dēļ.

17.augustā – sprieduma pasludināšanas laikā- 14:00 visi tie, kuriem sāp šis jautājums, aicināti uz piketu Antonijas ielā 2 pie Krievijas vēstniecības. Vairāk informācijas: http://labojam.lv/riot/

Lai motivētu parlamentāriešus, man vajadzīga Jūsu palīdzība. Tādēļ aicinu Jūs jau šodien parakstīt petīciju, kā arī uzdot jautājumus par atbalsta sniegšanu deputātiem portālā www.GudrasGalvas.lv.


Diena par to, ka arī Latvijā Pussy Riot draudētu līdzīgs sods

Guardian intervija ar Pussy Riot

Intervija ar vienas no dalībniecēm vīru, grupas Voina dalībnieku Pjotru Verzilovu

IR.LV - Vai trīs meitenes gāzīs Putinu?

Latvijas Radio par Pussy Riot

Lielisks raksts The New York Times

Satori.lv par to, kāpēc Krievijas opozīcija ir rupja, nevis pūkaina


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!