Raksts

Nacionālā valsts Eiropā — būt vai nebūt?


Datums:
08. aprīlis, 2003


Autori

Leo Dribins


Diena, 05.04.2003.

Latvijas interesēs ir pārvērst mūsu šodienas nacionalitāšu valsti par modernu nacionālo valsti ar tai atbilstošu starptautisko stāju

Par spīti prognozēm, ka ES dalībvalstu pilsoņi drīz vien identificēs sevi ar tās kopvalstiskumu, nacionālās valsts kā sabiedrības vēstures, identitātes un stabila nacionālo vērtību sargātājas nozīme Eiropā vēl joprojām ir ļoti liela. Tomēr vēsturnieks Leo Dribins brīdina, ka balstīšanos tikai uz etnisko nāciju, nepārvēršot valsts pārvaldi par visu pilsoņu misiju, nevarēs savienot ar Eiropas Savienības garu

Jo tuvāk nāk Eiropas Savienības (ES) paplašināšanas dienas, jo aktuālāka kļūst diskusija par ES nākotnes veidolu. Prāva daļa Eiropas politiķu un zinātnieku uzskata, ka par dominējošo tendenci kļūs Eiropas federācijas veidošanās, pakāpeniski pārvēršot nacionālās valstis par nacionāli neakcentētām teritoriālvalstīm. Federācijas projektu (ne ASV un VFR federāciju formā) argumentēti iesaka Francijas un Vācijas vadītāji (pret to ir Lielbritānija), sevišķi uzsverot ES vienotās ārpolitikas nepieciešamību.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!