Raksts

Monitoringa ziņojums par valsts sagrābšanas pazīmēm Saeimas darbā 2016. gada septembrī


Datums:
24. oktobris, 2016


Autori

Olafs GrigusValts Kalniņš


Foto: tompagenet

Domnīcas PROVIDUS un Sabiedrības par atklātību „Delna” veiktā monitoringa ietvaros 2016. gada septembrī valsts sagrābšanas pazīmes nav novērotas.

Septembra ziņojumā pievēršam uzmanību dažu deputātu praksei likumprojekta izskatīšanas gaitā atsaukties uz gadījumiem no savas personiskās dzīves. Šāda veida pamats argumentācijai ne tikai nav pārbaudāms un no personiskiem piemēriem ir bīstami vispārināt, bet šāda prakse var liecināt arī par to, ka deputāti cenšas izvairīties no alternatīvu pierādījumu veidu izmantošanas, kas liktu apstrīdēt viņu nostāju. Kopumā virspusīgu attieksmi pret lēmumus pamatojošajiem datiem varētu ļaunprātīgi izmantot deputāti, kuri šauru interešu labā censtos panākt jaunu normu pieņemšanu.

Sākot ar 2016. gada rudens sesiju, monitoringā ir iekļauti arī deputātu viedokļi par to, vai, viņuprāt, konkrētajā mēnesī likumdevēja darbā nav novērotas valsts sagrābšanas pazīmes. Tādējādi vēlamies vairāk iesaistīt pašus deputātus problēmu apspriešanā, kā arī iegūt informāciju par to, kam pēc likumdevēju domām jāpievērš vērība. Septembrī izvaicātie deputāti vērsa uzmanību uz tādām problēmām kā pamatojuma trūkums iesniegtiem priekšlikumiem un šauru privātu interešu loma izpildvaras līmenī, no kuras nāk liela daļa likumdošanas iniciatīvu.

Monitorings septembrī aptvēra 24 likumprojektu izskatīšanu un 1 amatpersonas iecelšanu. (Pilns ziņojuma tekstspdf)

Uzraudzība notiek projekta „Valsts sagrābšanas pazīmju analīze” ietvaros. Projektu daļēji finansiāli atbalsta fonds Atvērtās sabiedrības institūts (Foundation Open Society Institute) sadarbībā ar Atvērtās sabiedrības fondu (Open Society Foundations) Think Tank Fund.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!