Raksts

Latvijas krievi, kādi mēs esam?


Datums:
17. oktobris, 2002


Autori

Aleksandrs Šabanovs


Diena, 14.10.2002.

Vienīgais šā raksta mērķis ir parādīt alternatīvu skatpunktu uz Latvijas krievu pašidentificēšanos, sākot no tā, ka šis izklāsts nav krievu valodā. Es nedomāju, ka valodas jautājumam ir tik izšķiroša loma, drīzāk tāda loma piemīt pieklājības un vispārcilvēciskajām normām. Man nav iebildumu, ja manu kritiku kāds attiecinās arī uz mani. Galvenās tēzes, ka mūsu (vismaz Latvijas krievvalodīgo) sabiedrība savā domāšanā ir padomiska un totalitāra, kaut gan vēsturiski, ģeogrāfiski un pat pēc rīcības veida pieder Rietumiem, tikai pagaidām to nevēlas atzīt.

Krievvalodīgie pretojas valsts valodas prasībām un latviešu valodas ieviešanai vidusskolās 2004.gadā, skaidrojot to ar nevēlēšanos pazaudēt savu identitāti. Manuprāt, diemžēl šī identitāte nemaz nav krieviska vai slāviska, bet drīzāk padomiska un totalitāra. Un tajā padomiskumā un totalitāriskumā diemžēl ir gana daudz krievu vaibstu. Bet Padomju Savienības vairs nav, tās identitāte pamazām zūd, un no tā, protams, rodas padomju cilvēku garīgās ciešanas. Jā, PSRS vēl dzīvo Baltkrievijā vai Piedņestras Republikā, jā, lielā Latvijas daļā. Bet cik ilgi?


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!