Raksts

Latvijas Jaunatnes padomes interešu aizstāvības projekts “Uzcel Tiltu”


Datums:
03. februāris, 2004


Autori

Agnese Knabe


Prezentācija konferencē "NVO līdzdalība lēmumu pieņemšanā" 2004.gada 30.janvārī

Agnese Knabe “Latvijas Jaunatnes padomes interešu aizstāvības projekts “Uzcel Tiltu”” (Pievienotais failspdf)
(prezentācija PDF formātā, 139 KB)

Latvijas Jaunatnes padome turpina savu darbību interešu aizstāvībā, īstenojot projektu ‘Uzcel Tiltu” no 2003. gada decembra līdz 2004. gada septembrim ar Sabiedrības Integrācijas fonda un Eiropas savienības PHARE programmas finansējuma atbalstu.

Projekta “Uzcel Tiltu” mērķis ir radīt labvēlīgu normatīvo vidi bērnu un jauniešu sabiedrisko organizāciju attīstībai un to ilgtspējīgas darbības nodrošināšanai un LJP 36 dalīborganizāciju un vietējo bērnu un jauniešu sabiedrisko organizāciju 26 Latvijas rajonos organizāciju darbības kapacitātes celšana. Projekta darbība aptver visu Latviju, aktivitātes tiek organizētas kā reģionālajā tā valsts līmenī.

No 2002. gada līdz 2003. gada septembrim LJP īstenoja projektu “Sadarboties. Diskutēt. Lemt. Rīkoties.” ar Baltijas – Amerikas Partnerattiecību fonda atbalstu, kura laikā Koordinācijas padome – ekspertu padome, pārstāvot NVO un valsts pārvaldes institūcijas, izstrādāja likumprojektu “Darbs ar jaunatni”. Projekta “Uzcel Tiltu” laikā atbildīgā darba grupa pilnveidos likumprojektu un lobēs tā pieņemšanu LR Saeimā valsts līmenī, savukārt reģionālajā līmenī darbosies vietējās darba grupas 11 reģionālo koordinatoru vadībā, kas izstrādās jauniešu interešu aizstāvības programmas pašvaldībās. Projekta rezultātā būs pieņemts likums ”Darbs ar jaunatni”, kurš noteiks valsts finansiālo atbalstu nacionāla mēroga bērnu un jauniešu NVO attīstībai un ilgtspējīgai darbībai un pašvaldībās būs izstrādāti interešu aizstāvības programmas, kas noteiks pašvaldību atbalstu vietēja mēroga bērnu un jauniešu NVO darbībai.

Projekta “Uzcel Tiltu” uzdevumi:

  • Pilnveidot likumprojektu “Darbs ar jaunatni” sadarbībā ar NVO un valsts varas struktūrām, lai nodrošinātu tā pieņemšanu LR Saeimā.
  • Izstrādāt MK Noteikumu projektu likuma īstenošanai.
  • Izstrādāt jauniešu interešu aizstāvības programmas pašvaldībās.
  • Celt kapacitāti bērnu un jauniešu NVO, organizējot 10 apmācības seminārus un 3 konferences.
  • Veikt pētījumu par likumprojekta ietekmi uz sociālekonomisko un politisko vidi Latvijā.
  • Izstrādāt metodisko materiālu interešu aizstāvībā.

Projekta “Uzcel Tiltu” rezultāti:

  • Likums “Darbs ar jaunatni” iesniegts LR Saeimā.
  • Izstrādāts MK Noteikumu projekts.
  • Izstrādātas vismaz 11 interešu aizstāvības programmas Latvijas novados.
  • Apmācīti 200 jauniešu no bērnu un jauniešu NVO Latvijā par NVO lomu pilsoniskā sabiedrībā, interešu aizstāvībā un līdzdalībā.
  • Veikts pētījums par likumprojekta ietekmi uz sociālekonomisko un politisko vidi.
  • Izstrādāts metodiskais materiāls.

Projekta īstenotāji

Valsts līmenī

Darba grupa, kas sastāv no 3 jauniešiem no NVO, jurista, Latvijas Jaunatnes padomes, Latvijas Pašvaldību savienības, ANO pārstāvjiem un no 5 ministriju – Īpašo uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta, Īpašo uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās sekretariāta, Finanšu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas un Valsts kancelejas. Sēdes ir atklātas un ir aicināti piedalīties arī citu NVO un ministriju pārstāvji.

Darba grupas uzdevumi

  • Pilnveidot likumprojektu “Darbs ar jaunatni”.
  • Izstrādāt MK noteikumu projektu likuma īstenošanai.
  • Izstrādāt sabiedrisko attiecību plānu, kas paredz publikācijas, intervijas masu saziņas līdzekļos un citas aktivitātes sabiedrības informēšanai.
  • Organizēt regulāras tikšanās ar valsts varas struktūru pārstāvjiem.

Reģionālajā līmenī

11 darba grupas aptverot 4 Latvijas novadus:

Rīgā SO “Latvijas Mazpulku organizācija” organizē un vada darba grupu Rīgas rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.

Zemgales novadā

SO “Kovārnis” organizē un vada darba grupu Jelgavas, Bauskas un Dobeles rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.

Kurzemes novadā

  • SO “Jaunatnes Demokrātijas skola” organizē un vada darba grupu Liepājs pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO.
  • SO “Latvijas Mazpulku organizācija” organizē un vada darba grupu Kuldīgas un Saldus pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.
  • Ziemeļkurzemes NVO atbalsta centrs organizē un vada darba grupu Talsu, Ventspils un Tukuma pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.

Vidzemes novadā

  • SO “Stratēģija” organizē un vada darba grupu Valmieras, Limbažu, Valkas un Cēsu pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.
  • SO “Latvijas Mazpulku organizācija organizē un vada darba grupu Madonas pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.

Latgales novadā

  • Dienvidlatgales atbalsta centrs organizē un vada darba grupu Daugavpils un Krāslavas pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.
  • Jauniešu iniciatīvu atbalsta centrs “Sava Kabata” organizē un vada darba grupu Līvānu un Jēkabpils pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.
  • SO “Latvijas Mazpulku organizācija” organizē un vada darba grupu Ludzas, Rēzeknes, Alūksnes, Gulbenes un Balvu pilsētas un rajona bērnu un jauniešu NVO sadarbībā ar pašvaldību pārstāvjiem.

Projekta laikā ir paredzēti 10 apmācības semināri par NVO lomu pilsoniskā sabiedrībā, interešu aizstāvībā un līdzdalībā, par kuru organizēšanu ir atbildīgi reģionālie koordinatori un 3 konferences, kuru laikā tiksies visi projekta īstenošanā iesaistītie partneri un citu NVO, valsts pārvaldes, masu mediju pārstāvji un politiķi, lai kopīgi dalītos pieredzē un izvērtētu projekta gaitu.

Kontaktinformācija
Projekta koordinatore
Agnese Knabe
Agnese.knabe@ljp.lv


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!