Pētījums

Latvijas attīstības plāna ilgstspējīgas attīstības novērtējums


Gads:
2005
Organizācija:
Sabiedriskās polititkas centrs PROVIDUS; Sorosa Fonds – Latvija; Atvērtās sabiedrības institūta Juridiskās Iniciatīvas programma (Open Society Institute Justice Initiative Program; JI); Pašvaldību un valsts pārvaldes reformu iniciatīvu programma (Local Go


Autori

Jānis Brizga


ANOTĀCIJAPētījums aplūko struktūrfondu apguves potenciālo ietekmi uz ilgtspējīgu attīstību Latvijā, kā arī sabiedrības līdzdalību fondu plānošanā, ieviešanā un uzraudzībā.

Pētījumā apgalvots, ka struktūrfondu līdzekļu apguve var radīt riskus ceļā uz ilgtspējīgu attīstību Latvijā, no līdzšinējās pieredzes fondu apguvē Latvijā, citās jaunajās un vecajās ES dalībvalstīs izgaismojot trīs problēmu grupas:

  • Negatīva ietekme uz sociālo kapitālu – ilgtspējīgas attīstības jēdziens gan tiek bieži lietots plānošanas dokumentos, bet reti kad piemērots praksē;
  • Vāja sabiedrības līdzdalība, kas vairo korupcijas iespējas. Līdzdalību kavē tās laikietilpība.
  • Vāja institucionālā kapacitāte (plānošanas prasmju trūkums, iestāžu inertums), lai nodrošinātu efektīvu un demokrātisku izlietojumu fondu naudai.

Pētījumā piedāvāta gan analīze par šo problēmu cēloņiem, gan arī rekomendācijas, kuru īstenošana varētu mazināt negatīvo ietekmi vēl pašreizējā struktūrfondu programmēšanas periodā līdz 2006.gadam, gan nākamajā no 2007. līdz 2013.gadam:

  • Jānodrošina plašāka sabiedrības līdzdalība fondu plānošanā, ieviešanā un uzraudzībā;
  • Jāveido ilgtspējīgas attīstības darba grupa, kas uzraudzītu plānu un projektu atbilstību ilgtspējīgas attīstības mērķiem;
  • Projektu atlases kritērijos jāintegrē struktūrfondu horizontālie mērķi;
  • Par ilgtspējīgas attīstības jautājumiem jāizglīto gan projektu pieteicēji, gan atbildīgās institūcijas.

(Latvijas attīstības plāna ilgstspējīgas attīstības novērtējumspdf)

(The Sustainability of Latvia’s Devlopment Planpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!