Raksts

Kur ir, tur rodas.


Datums:
19. jūnijs, 2009


Autori

Roberts Putnis


Pie mana bloga parastas ir diskusijas, kuru pamatdomu iepriekšējā reizē ir apkopojis "Andris": “sorosieši utml. saulveži” Latvijā ir izveidojuši vidi, “kurā neviens loģiski domājošs un, galvenais, ar pierādītiem darbiem pagātnē, rīkoties un vadīt spējošs speciālists vairs nekad nenāktu publiskajā telpā un neiesaistītos valsts vadībā”.

Manuprāt, “Andris” precīzi savelk kopā vidusmēra pilsoņa politisko kultūru. Paldies Andrim, kas visticamāk nav Andris, par ierosmi!

Nu ko lai saka? Brīnišķīga loģika. Tikai tieši tāda ir novedusi Latviju acīmredzamajā strupceļā. Un kāds gan pārsteigums, jo šādu strupceļu pieredz arī paša apgalvojumā loģika. Sekojot šādam apsvērumam sanāk, ka visi, kas muļķi un plikadīdas, ir godīgi, bet visi, kas veiksmīgi ar darbiem kaut ko ir pierādījuši, ir zagļi.

Laikam tā tas tomēr nevarētu būt, vai ne? Un neprasiet, kā tas tik vienkārši kādā galvā var sanākt. Jo daudzām lietām ir cita loģika apakšā. “Kur ir, tur rodas”. Īpaši nauda. Lemberga krimināllietā apķīlāto īpašumu vērtība vien tiek lēsta uz aptuveni 150 milj. Ls. Ja tā, tad nebūs nekāds brīnums, ka patiesībai atbilst Latvijas politiskajās aizkulisēs apspriestais Lemberga miljards. Saskaitot kopā uzņēmuma vērtību, par kuriem pastāv aizdomas būt Lemberga ietekmē, tas varbūt ne šogad, bet pērn būtu sanācis ar uzviju. Neticu, ka šāds mistisks brīnums par rašanos no nekā būtu iespējams, ja Lembergs nebūtu bijis valsts amatpersona un garos naftas gadus vadījis Ventspils domi. Līdzīgās domās ir gan ģenerālprokuratūra, gan citu valstu tiesībaizsardzības institūcijas.

Ja šī nauda paslēpta kādas citas valsts kontos, tad tā garantē attiecīgās valsts kredītiestāžu likviditāti, kuras tik ļoti pietrūkst Latvijai. Ja to noliktu, piemēram, Parex bankā uz gadu ar standarta likmi latos 12%, tad katru gadu Latvija ieņemtu 120 milj. Ls. Nevajag domāt tik tālu: ar šobrīd tiesvedību dēļ ieķīlātā īpašuma ieguldīšanu pietiktu puses šīgada pensiju deficīta dzēšanai. No 150 milj. gadā sanāk 18 milj. Standarta procentos.

Tāpat grūti noticēt brīnumam, kas godīgā ceļā augstu, bet vienkāršu Lauksaimniecības ministrijas ierēdni padarījis par faktiski visas pārstrādājošās lauksaimniecības nozares īpašnieku, visticamāk, bagātāko un ietekmīgāko cilvēku Latvijā, kurš pat Lembergu turot īsā pavadā un dzīvo skaistākajā un dārgākajā Baltijas villā (bildē), kas bez atļaujām uzslieta Pierīgas kāpās. Pēc visdažādākajām aplēsēm Šķēles īpašumu summas ir līdzvērtīgas vai pat lielākas par Lemberga pārvāldāmo mantu.

Katrā gadījumā fakts ir viens. Abi kungi, kuru bagātības un ietekmes saknes izriet no mūsu viņiem kā valsts amatpersonām dotās uzticības “starta kapitāla” pilnīgi noteikti varētu vēl šodien Latviju glābt, ja to vēlētos. Tā noteikti būtu vērtīgāka insvestīcija par Šķēles TP pēdējai Saeimas priekšvēlēšanu kampaņai (tās rīkotāja Liepnieka dibinātās un vadītās fiktīvās biedrības personā) vieglu roku pārskaitītajiem 300 tūkstošiem latu.

Šlesera pirmais miljons mītiem tika apvīts un gatavots pašvaldību vēlēšanām. Lai kāda nu būtu šī kunga nauda, tā nenāk no tīra un godīga biznesa, bet vienmēr ir vijusies gar politisku ietekmi. Citiem vārdiem – bijusi saistīta ar mūsu kopīgās valsts mantas pārvaldīšanu.

Līdzās šai trijotnei vēl ir gana mazāku gariņu, kuriem pagrabā ir pa pat krīzē miljonus vērtam dārzenim, kas audzis ar valsts mantu mēslotā zemē. Ja šie tulpju, neļķu, rožu, nekustamo īpašumu vai finanšu dārziņu kopēji nokaunētos un sanāktu kopā, tas ļautu vismaz tik cietušajai manu vecvecāku paaudzei cieņā aiziet no šīs pasaules, par labāku izglītību jaunākajai paaudzei nemaz nerunājot.

Taču tas nekad nenotiks. Un tāpēc lūdzu tādiem andriem komentāros negriezt pasauli ar kājām gaisā. Tie ir pavisam konkrēti cilvēki, kas šo valsti ir izzaguši, kas ir noziegušies pret savu tautu, pret katru, kas ir centies dzīvot godīgi, un pret nākamajām paaudzēm, kuravs vēl ilgi maksās par šo postu.

P.S. Mediju nams, kas izdod “Neatkarīgo” Rīta Avīzi kopš savas izveides 2003.gadā vien katru gadu ir zaudējis pa miljonam latu gadā, kurus dāsni izlīdzinājuši Ventspils uzņēmēji. Varbūt tāpēc Lembja muiža Puzē (pretēji Šķēles villai “Latvijas Architektūrā”) šajā lapelē eksterjera vizuālai samazināšanai ir fotografēta naktī, bet interjers ar NRA fotogrāfa acīm izskatās gluži vai pēc trīsistabu dzīvokļa Pļavniekos ar treniņtērpā tērptu saimnieku.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!