Raksts

Korupcija veselības sektorā: izaicinājumi un labās prakses piemēri Latvijā


Datums:
16. jūnijs, 2015


Autori

Indra Mangule


Foto: Edgars Eglītis

PROVIDUS kopā ar Sabiedrību par atklātību - Delna un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu izsludina iniciatīvu "Korupcija veselības sektorā: izaicinājumi un labās prakses piemēri Latvijā".

Iniciatīvas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību korupcijas klātesamībai Latvijas veselības aprūpes nozarē.Projekta ietvaros ir uzsākta sociālā kampaņa un izveidots ziņojums, kurā tuvāk apskatīts Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas gadījums (BKUS).

Kampaņas video atgādina par ikviena indivīda atbildību un ietekmi uz veselības sistēmu kopumā. Video tiks pārraidīts Bērnu klīniskās universitātes telpās. Aicinām arī ar to dalīties sociālajos tīklos!

BKUS tika izvēlēta kā pirmā medicīnas iestāde pētījumā, ņemot vērā tās jau eksistējošo reputāciju kā godprātīgai veselības aprūpes institūcijai. Lai iezīmētu reālo situāciju slimnīcā, tika veiktas 9 padziļinātās intervijas ar medicīnas iestādes visu līmeņu personālu (māsām, ārstiem, nodaļu un klīniku vadītājiem), kā arī analizēts Grācas Medicīnas Universitātes profesora Michael E. Hollwarth neatkarīgais audita ziņojums par situāciju Bērnu ķirurģijas klīnikā, sniedzot arī ieteikumus un vadlīnijas, kuras būtu jāņem vērā slimnīcas darbības uzlabošanai.

(Ziņojuma tekstspdf)

(Plakāts "No korupcijas cieš visi"pdf)

Publikācija un video sagatavoti projekta „Korupcija veselības sektorā: izaicinājumi un labās prakses piemēri Latvijā” ietvaros. Projektu finansē Transparency International Lietuvas nodaļa Starptautiskās pretkorupcijas konferences programmas ietvaros. Par publikācijas saturu atbild biedrība „Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS”.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!