Raksts

Kas ir noziedzības novēršana?


Datums:
10. februāris, 2015


Autori

Ilona Kronberga


Foto: wenoki

Atkāpjoties no publiskiem miesas sodiem, bija jāmeklē citi veidi, lai „domu par ļaunu darbu padarītu nepievilcīgu”.

Noziedzības novēršana nozīmē iejaukties notikumos vai cilvēka uzvedībā, lai novērstu likuma pārkāpumu. Bet prevencijas jēdziens tiek lietots arī, lai novērstu jebkuras citas darbības, kuras nav saskaņā ar sabiedrības kopdzīves normām, tai skaitā nerakstītām.

18.gadsimtā likumpārkāpumu prevencijas funkciju pildīja publiski miesas sodi. Tie veicināja to, lai notiesātais (publiski sodāmais) un citas personas (pūlis, kas soda procesu vēroja) neizdarītu jaunus noziedzīgus nodarījumus. Atkāpjoties no sodu publiskuma, bija jāmeklē citas prevencijas metodes, lai „domu par ļaunu darbu noteikti padarītu nepievilcīgu”.

Pēdējās dekādēs nostiprinās uzskats, ka noziedzības novēršana ar mērķtiecīgi plānotām preventīvām metodēm ir ekonomiski izdevīgāka, nekā reaktīva noziedzības apkarošana.

Lai notiesātais un citas personas pildītu likumus un atturētos no noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas, tiek īstenoti savstarpēji saistīti pasākumi – sabiedrības drošības aizsardzība, taisnīguma atjaunošana, vainīgo personu sodīšana par izdarīto noziedzīgo nodarījumu un sodīto personu resocializācija.

Prezentācija no Latvijas Universitātes 73.zinātniskās konferences Krimināltiesisko zinātņu sekcijas, 2015.gada 10.februārī.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!