Raksts

Kāpēc Skots Olsens?


Datums:
28. oktobris, 2011


Autori

Līdzdalībnieki


Linda Jākobsone24 gadus vecais Skots Olsens no Viskonsīnas, ASV, kurš dienējis Irākā, pāris dienu laikā ir kļuvis par simbolu 99% cīņai pret to 1%, kuriem ir milzīgi ienākumi un vara. Kā tas notika?

Otrdienas, 25.oktobra vakarā Oklendas, Kalifornijas štata policija nolēma izbeigt Ieņem Oklendu protestu un izgaiņāt protestētājus, kuri bija izveidojuši telšu pilsētiņu. Vairāk nekā 500 policistu izmantoja asaru gāzi, gumijas lodes un arī tā sauktās gaismas bumbas (flash granades), ap 100 protestētāji tika apcietināti, vairāki arī ievainoti. Taču Skots Olsens, kurš jau ilgāku laiku bija piedalījis Oklendas protestos, ieguva brūci galvā ar pašlaik nenoteiktu priekšmetu[1]. Kad citi protestētāji metās viņam palīgā, policisti raidīja viņu virzienā bumbu, kas apgrūtināja palīdzības sniegšanu Skotam.

Šeit tas redzams video ierakstā

Amerikas sabiedrību satraucis tas, ka cilvēks, kas divas reizes piedalījies karā Irākā, atgriezies mājās sveiks un vesels un aktīvi iesaistījies Irākas kara dalībnieku kustībā par mieru, saņem būtisku ievainojumu savā valstī no policijas rokām un smagā stāvoklī nonāk slimnīcā. Šis nav pirmais gadījumi, kad policija izrēķinās ar kustības dalībniekiem dažādās pilsētās ASV, taču šis ir vissmagākais. Notikums ar Skotu ieguvis ievērojamu atspoguļojumu arī citu valstu medijos.

Piedevām notikumi Oklendā notika vienlaicīgi ar Kongresa ziņojuma publiskošanu par to, ka pēdējo 30 gadu laikā ASV 1% bagātāko iedzīvotāju ienākumi ir palielinājušies par 275%, taču nabadzīgāko 20% ienākumi tikai par knapi 18%[2]. Tāpēc, lai solidarizētos ar Skotu un izrādītu savu attieksmi pret bagāto acīmredzamo visvarenību, Oklendā, Ņujorkā un citās ASV pilsētās notikuši vairāki gājieni. Tāpat Oklendas protestētāji norāda, ka vienlaicīgi kamēr policija tērē miljonus dolāru, lai izbeigtu nevardarbīgus protestus un liegtu cilvēkiem brīvi izteikties, pilsētā tiek diskutēts par 5 skolu slēgšanu. Šo iemeslu dēļ 2.novembrī Ieņem Oklendu aicina uz vispārēju streiku, kāds nav noticis ASV jau ilgu laiku[3].

Šie protesti, kā mēs zinām, sasaucas ar citiem notikumiem pasaulē šī gada laikā. Arābu pavasara aktīvisti vakar, 27.oktobrī, ieguva prestižo Eiropas Parlamenta Saharova balvu. Spānijā demonstrācijas, kas uzsākās 15.maijā, turpinās, aicinot uz demokrātiju 4.0, lai dotu iedzīvotājiem plašākas iespējas, izmantojot sociālos medijus, iesaistīties lēmumu pieņemšanā. Londonā protestētāji izmanto radošas metodes un dosies velobraucienā pa vietām, kas attēlotas Monopola spēlē.[4]

Domāju, ka cilvēki, kas darbojas šajās kustībās, meklē iespējas, kā uzlabot savu un savu līdzcilvēku dzīvi. Šajā virzienā, protams, domājam arī Latvijā. Ir daudzi piemēri, kad iedzīvotāji iesaistās lēmumu pieņemšanā un aicina to darīt arī citus. Tikai daži no visai dažādajiem piemēriem – Gints Gaiķēns ar telšu pilsētiņu pie Ministru kabineta, Jānis Vaišļa, kurš panāca velobraukšanas aizlieguma atcelšanu pie Saeimas, Kristofs Blaus un Jānis Erts, kuri izveidojuši portālu Mana balss.

Par šādiem līdzdalības piemēriem gan Latvijā, gan citur pasaulē kopā ar vairākiem autoriem rakstīsim kolektīvajā blogā „Lasi un rīkojies!”. Ceram, ka tas kalpos par iedvesmas avotu risinājumiem vietējā, Latvijas vai plašākā mērogā. Mēs uzskatām, ka katram ir iespējas un atbildība izteikt savu viedokli un līdzdarboties!

[1] http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-15481506

[2] http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/10/income-inequality-america?fsrc=scn/tw/te/dc/the99percent

[3] http://www.occupyoakland.org/

[4] http://occupylsx.org/?p=472


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!