Raksts

Kad beidzot kāds sāks uzņemties atbildību jeb eiro “smadzeņu skalošanas” plāns!


Datums:
16. februāris, 2013


Jau kādu laiku publiski ir pieejams valdības izstrādāts plāns tā sauktajā eiro skaidrošanai sabiedrībai. Šis plāns gan politologu, gan mediju aprindās tiek saukts par “smadzeņu skalošanu”. Kāpēc tā?

Ļoti vienkārši. Plāns ir izstrādāts “elegants”- būtu grūti iedomāties ko vēl labāku. Tas paredz, ka laika posmā no 2013. gada janvāra līdz aptuveni 2013. gada aprīlim tiks veikts apjomīgs ieguldījums- gan laika, gan informācijas- ziņā, lai sabiedrībai ieskaidrotu kāds īsti labums mums būs ieviešot eiro 2014. gada 1.janvārī.

Tas sevī ietver ļoti daudz un dažādu posmu, kā panākt valdībai tik ļoti vēlamo rezultātu- proti sabiedrības atbalstu eiro ieviešanas procesā. Šobrīd nevēlos iedziļināties katrā no šiem posmiem, taču īsumā tie būtu:

konkursi sociālajos portālos
publikācijas medijos
tikšanās ar Latvijas uzņēmējiem, ekonomistiem, arodbiedrībām utt.
došanās uz reģioniem un tikšanās ar vēlētājiem klātienē
informatīvie raidījumi televīzijā
un vēl, un vēl, un vēl.

Kā rezultātā pēc visa šī var noprast, ka 1,54 miljoni, kas 2013. gada budžetā paredzēti sabiedrības viedokļa uzlabošanai attiecībā uz eiro ieviešanas jautājumu ir viena vienīga “smadzeņu skalošana”. Būtībā tas izpaudīsies, kā viedokļa uzspiešana un mēģinājums panākt sev vēlamo efektu teju jebkuriem līdzekļiem.

Kas ir pats interesantākais, ka uzdodot jautājumu ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, kā arī ekonomikas un finanšu ministrijām saistībā ar šī plāna izstrādi- neviens nebij spējīga atzīt un uzņemties atbildību! Turpinājumā ministriju atbildes:

Ministru prezidenta Dombrovska preses pārstāvis: „Par plāna izstrādi atbild Finanšu ministrija, un līdz šim plāns valdībā nav ticis izskatīts. Spriežot pēc aptaujām un ekspertu viedokļiem, sabiedrībai nav pietiekami daudz objektīvas informācijas par ar eiro ieviešanu saistītajām iespējām un riskiem. Ņemot vērā šī jautājuma būtisko ietekmi uz tālāko tautsaimniecības attīstību, valdības uzdevums ir šo informāciju nodrošināt.
Finanšu ministrijas pārstāve: „Eiro ieviešanas komunikācijas rīcības plāns ir eiro ieviešanas projekta Sabiedrības informēšanas un komunikācijas darba grupas un eiro komunikācijas projektu darbinieku sagatavots dokuments par plānotajiem pasākumiem. Finanšu ministrs plāna tapšanā nepiedalījās, bet ir informēts par šo dokumentu.”
Ekonomikas ministra preses pārstāve: „Ekonomikas ministrs bija informēts, ka eiro ieviešanas plāns Latvijā paredz arī atsevišķu uzdevumu Finanšu ministrijai kopā ar citām institūcijām sagatavot komunikācijas plānu, lai informētu sabiedrību par plānotajām darbībām eiro ieviešanā, rosinātu diskusiju par eiro ieviešanas procesu Latvijā un nodrošinātu efektīvu, daudzpusīgu un kvalitatīvu aktuālās informācijas apmaiņu. Šīm mērķim ir izveidota komunikācijas speciālistu darba grupa, kas pie plāna strādā. Ekonomikas ministrs tāpat kā premjers un citi valdības ministri Eiro ieviešanas komunikācijas rīcības plānu periodam no 2013.gada janvāra līdz maijam šonedēļ saņēma no Finanšu ministrijas ar norādi informācijai.”
Vai sabiedrība būs gatava kam tādam? Mani personīgi māc šaubas- pie tam ņemot vērā, ka šis plāns jau ir publiskots mediju aprindās, ir izraisījis lielu rezonansi un guvis plašu sabiedrības nosodījumu Latvijas iedzīvotāju vidū.

P.S. Zemāk redzams “smadzeņu skalošanas” plāna detalizēts izklāsts! Atvainojos par slikto attēlu kvalitāti. Lai labāk to salasītu nospiediet Ctrl + (palieliniet)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!