Raksts

Jaunas iespējas sabiedrības un varas dialogam


Datums:
13. februāris, 2002


Autori

Margarita Apine


Foto: © AFI

Sabiedrības savlaicīgu iesaisti lēmumu pieņemšanā Valsts kanceleja ne tikai vārdos, bet arī savā darbībā apliecina kā vienu no galvenajām prioritātēm, un šī pieeja piedāvāta arī jaunajā Ministru kabineta Kārtības rullī.

Valsts kancelejas izstrādātais Ministru kabineta jaunais Kārtības rullis paredz plašāku sabiedrības līdzdalību politikas veidošanā. Diemžēl pret sev atvēlēto visai nozīmīgo lomu šajā procesā jau šobrīd iestājas Nevalstisko organizāciju (NVO) centrs – organizācija, kura agrāk visai skaļi un konsekventi pieprasīja lielākas iespējas pilsoniskajai sabiedrībai iesaistīties lēmumu pieņemšanas procesā Latvijā.

Ministru kabineta jaunais Kārtības rullis pēc tā pieņemšanas aizvietos vecos, jau kopš 1996.gada spēkā esošos noteikumus Nr.160 “Ministru kabineta iekšējās kārtības un darbības noteikumi”. Ministru kabineta Kārtības ruļļa projekts paredz vairākas būtiskas izmaiņas – paaugstina Valsts sekretāru sanāksmes statusu, paredz sabiedrības savlaicīgu informēšanu par iedzīvotājiem svarīgu tiesību aktu izstrādi un veicina kvalitatīvu lēmumu pieņemšanas procesu Ministru kabinetā. Jaunā kārtība pieprasa veikt Ministru kabinetā iesniedzamo normatīvo aktu un politikas dokumentu sociālo seku izvērtējumu, tiesību aktiem klāt pievienojot anotācijas, kā arī paredz konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem par sagatavošanas stadijā esošajiem dokumentiem. Kārtības ruļļa projekta ieviešana uzlabos dokumentu sagatavošanas kvalitāti Ministru kabinetā un palielinās dokumentu elektronisko apriti starp ministrijām, aizstājot sūtījumus papīra formā.

No sabiedrības interešu aizstāvības viedokļa ļoti svarīgi ir atrast optimālu mehānismu, kā NVO pārstāvji varētu iesaistīties lēmumu pieņemšanā – piedaloties Valsts sekretāru sanāksmēs ar padomdevēja tiesībām, lai iepazītos ar izskatāmajiem tiesību aktu projektiem, uzdotu jautājumus ministriju valsts sekretāriem, lūgtu papildus informāciju, kā arī savlaicīgi nodotu svarīgu informāciju apspriešanai citām NVO. Diemžēl NVO centrs ir atteicies no piedāvātās iespējas koordinēt šo procesu NVO sektorā, aizbildinoties ar resursu trūkumu, kas neļaujot nodrošināt iespēju vienu reizi nedēļā NVO sektoru pārstāvēt Valsts sekretāru sanāksmē un nodot informāciju citām NVO.

Šajā sakarā svarīgi ir vēlreiz atzīmēt, ka sabiedrības savlaicīgu iesaisti lēmumu pieņemšanas procesā Valsts kanceleja un tās jaunizveidotais Komunikācijas departaments ne tikai vārdos, bet arī savā darbībā apliecina kā vienu no galvenajām prioritātēm. Mēs meklējam jaunus veidus, kā sabiedrības iesaistes jautājumu praktiski risināt. Šā gada 13.februārī plkst. 15.30 uz tikšanos esam aicinājuši NVO pārstāvjus, lai kopīgi meklētu abām pusēm pieņemamākos veidus, kā nodrošināt NVO sektora pārstāvniecību lēmumu pieņemšanas procesā Ministru kabinetā un apspriestu citus sadarbības jautājumus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!