Raksts

Jādomā


Datums:
15. aprīlis, 2011


Autori

Gunta Leona


Teorija ir laba lieta. Vajadzīga. Nepieciešama. Teorija vai pašu izstrādāti noteikumi radījuši to diskusiju "vētru", kas sacēlusies ap to, ka viens Saeimas deputāts atteicies no sava mandāta, jo viņam draud tiesas darbi? Viņš neizmantos savas deputāta iespējas, lai izvairītos no kriminālatbildības. Jauki, burvīgi, brīnišķīgi. Kāpēc vispār deputātiem ir vajadzīga iespēja no tās izvairīties? Kāpēc vēlētāji ievēl par savu pārstāvi tādu personu, kam jau ir vai nākotnē būs iespēja saskaries ar tiesu varu? Labi, deputātam ir vajadzīga aizsardzība pret lieku publicitāti, ažotiāžu. Bet ja vēlētāji par savu pārstāvi izvēlas tādu, kam pastāv tikai iespēja būt sodītam? Te atkal nav tas vecais - kāda tauta, tāda valdība? Manuprāt, pietiktu jau ar vienu aprunājamu gadījumu vienas Saeimas pastāvēšanas laikā. Nu jau gan katru gadu "uzpeld"jauna lieta.

Izlasīju Loskutova blogu Dienā. Krievijai jāatgādina, ka jāuzņemas atbildība par represijām. Ir svarīgi, lai tā atzītu savu vainu. Bet mēs paši? Simtiem tūkstošu cilvēki tika represēti, lai par viņiem uzņemtu skaistas filmas, rakstītu grāmatas? Kas pašiem represētajiem no tā? Liela viņu daļa jau ir apmirusi. Mana vecā kaimiņiene, kura tika izsūtīta 18 gadu vecumā, nu ir astoņdesmitgadīga. Astoņdesmitgadīga vecene, kura iztiek ar savu laikam 180 latu pensiju mēnesī, kurai es dažkārt atnesu maizi no veikala… Bērnībā man krita uz nerviem viņas mūžīgais teikums – pie mums lēģerī. Tagad viņa ieklausos. Nu un? Pēc visādām dzīves peripetijām mēs atkal esam kaimiņienes. Tikai viņa, tā vietā, lai mācītos savu iecerēto skolotāja arodu, cēla Intu, strādāja meža darbos mīnuss 40 grādu salā… Pēc tam arī te strādāja, strādāja… Lai vecumā būtu viena? Dēlam problēmas ar darbu, mazmeita Anglijā, mazdēla arhitekta pakalpojumi te ar laikam nevajadzīgi…

Par to jādomā ir. Tikai viens sīkums – tās “mūsu gudrās galvas” 20 gadus laikam slikti domājušas, ja tagad atkal kādam par to jādomā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!