Atslēgvārdi:

Izvēlies Labāko preci! Nepatriotisks skats uz pārtikas plauktiem 9

Atceraties devīzi ”Izvēlies Latvijas preci”? Novērojot pārtikas plauktus mūsu veikalos, arvien vairāk šaubos, vai tā ir laba doma. Es jau nerunāju par cenām. Es runāju par kvalitāti, precīzāk – tās trūkumu. Vēl precīzāk – par patērētāja piekrāpšanu, kurā aktīvi piedalās liela daļa vietējo (arī lietuviešu un igauņu) pārtikas ražotāju un izplatītāju.

Iesaki citiem:

Ja pasaules tirgū iestāsies augu tauku deficīts, tad vainīgi, visticamāk, būs Baltijas pārtikas ražotāji, kas šo ingredientu bāž visur kur vajag un (īpaši) kur nevajag. Es vēl varētu saprast sviestu ar augu taukiem, ja produkta patiesā būtība tiktu atspuguļota uz iepakojuma ar lielajiem burtiem un ja vārds „sviests” tur vispār netiktu pieminēts. Bet ko augu tauki dara skābkrējumā? Ko tie dara saldējumā? Ja nemaldos, Latvijā vairs tikai Rūjienas saldējums tiek gatavots no piena produktiem (un cena stipri neatšķiras no citiem ražotājiem). Nesen Air Baltic piedāvātajā siera komplektā atradu kādu jaunu Latvijā ražotu „sieru” ar augu taukiem kā pamatingredientu un bezcerīgi neeksistējošu” garšu. Kāda reklāma Latvijai!

Arī palasot jogurtu sastāvu, zūd ēstgriba. Vairākums vietējo ražojumu turās uz trim „vaļiem”: ciete vai želatīns, cukurs un daudz, daudz visādu krāsvielu, garšas piedevu un aromatizētāju, kas pilda reālo dabīgo sastāvdaļu „pienākumus”. Pamēģiniet atrast zemeņu jogurtu, kura sastāvā ir kaut vai miligrams reālas ogas! Ja paveiksies un atradīsiet, tas, visticamāk, būs importēts. (Es nerunāju par Daugavas / Aiviekstes produktiem, kas cenas dēļ ir neaktuāli vairākumam patērētāju). No saviem (nelatvijā pavadītajiem) jaunības gadiem atceros, ka zemeņu jogurts ir lieliski ražojams no trim sastāvdaļām: naturālais jogurts un zemeņu ievārījums, t.i. cukurs + zemenes. Garša atšķiras Latvijā ierastās atbilstoši saturam.

Daudz ko līdzīgu varētu teikt par citām pārtikas grupām. Tendence ir ražot sliktu pārtiku par Eiropas līmeņa cenām. Nav labs rezultāts, ņemot vērā nozares patērētos struktūrfondu un subsīdiju miljonus. Varbūt reālā problēma ir patērētāju nekrītiskā attieksme? Tikai nedaudzi ir gatavi tērēt laiku un sasprindzināt acis veikalā, lai izlasītu un izanalizētu pārtikas sastāvu. Ir pienācis laiks rūpēties par atklātību un godīgumu ne tikai politikā, bet arī patēriņa jomā. Kādam būtu jāorganizē virtuālais kāķis, pie kura varētu vilkt negodīgus un haltūrējošus ražotājus.

Kaitina arī ubagā pārtikas izvēle veikalos. Ir daudz dažādu burciņu un paciņu, taču reālā satura un kvalitātes ziņā izvēle ir minimāla. Daudzi Latvijas iedzīvotāji vienkārši nezin, kas varētu būt vietējo „tepju” vietā mūsu plauktos – cenām nemainoties. To zin tie, kas ir bijuši, piemēram, spāņu vai franču veikalos. Šodien vietējais patērētājs saņem ļoti sliktu vērtību par savu naudu. Tāpēc es gribu, lai būtu vairāk no ES importētas, labas pārtikas.

Rezumējot, mani nevilina „nacionālā domāšana” pārtikas jautajumā. Es izvēlēšos nevis Latvijas, bet Labāko preci. Ja pirmais sakrīt ar otro – leiliski, ja nē – tad nē. Prioritāte ir nevis ieguldīt vēl miljonus simboliskajos „laukos”, bet ļaut ne īpaši turīgajam Latvijas patērētājam pabarot sevi un savus bērnus ar iespējami labu pārtiku par iespējami zemu cenu.

P.S.



Kad dienas ir īsas un apkārtne – auksta un pelēcīga, palīgā nāk garšīgi deserti. Uz nedēļas beigām plānoju uzrakstīt par vienu brīņišķīgu, saulainu desertu.

Iesaki citiem:
Creative commons c6ae3e51884b139b45a669ce829ac99646bf0ceb328fc95963f1703a58a032d0 CREATIVE COMMONS LICENCE ĻAUJ RAKSTU PĀRPUBLICĒT BEZ MAKSAS, ATSAUCOTIES UZ AUTORU UN PORTĀLU PROVIDUS.LV, TAČU PUBLIKĀCIJU NEDRĪKST LABOT VAI PAPILDINĀT. AICINĀM ATBALSTĪT PROVIDUS.LV AR ZIEDOJUMU!

Komentāri (9) secība: augoša / dilstoša

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

mataina liga topeca 30.09.2008 18:44
sinepes un ruguspiens un siers ar apkaltusam malinam

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

linda cervinska matilde 30.09.2008 18:43
sokolade mmmmmm

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

linda cervinska 30.09.2008 18:42
labakie čipsi.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

liga topeca 30.09.2008 18:41
man vislabak garso zupa ar vecu krejumu un kecupu. jasaka tikai taisniba.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

sabīne cervinska 30.09.2008 18:40
baigi labs ediens ir grauzdini un cipsi.bet no kukam napaljons.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Andris 21.01.2008 16:09
Man patika Ritas doma, ka _atbildīgi_ ēst esot smags darbs :)

Cita lieta, ka cilvēkam pietiek arī ar vienkāršām lietām. Var lasīt Jāni Jaunsudrabiņu (Baltā grāmata, u.c.) un noskaidrot, ko Latvijas lauku ļaudis ēda ziemas vidū apmēram pirms 100 gadiem. Dominējošie produkti bija miežu putraimi, vājpiens, sutināti kāposti, kartupeļi un kāļi, reizēm cūku tauki. Pirmpienu, gaļas šķēlīti vai olas rakstnieks atceras kā kaut ko neparastu.

Es nesaku, ka es daru tāpat, bet "zemeņu jogurtus" un saldējumus jau nu tiešām pērkam reti.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Rita 21.01.2008 15:24
Jā, ja rūpīgi izpēta dažu Latvijas produktu sastāvu, tad ēstgriba nerodas. Var, protams, tos nepirkt. Taču arī ievestā masu patēriņa pārtika ir pārpilna ar cukuru, konservantiem un visu nokrāsu "E". Un ja vēl vienlaikus ir vēlme izvairīties no produktiem, kas trīs reizes apmetuši loku apkārt zemeslodei, iekams nonākt uz vietējā lielveikala plaukta, tad izvēle ir minimāla. Latvijā ēst labi, pilnvērtīgi un atbildīgi ir smags darbs.

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Dita - Viktoram 21.01.2008 15:03
Viktor! Mēs atcerēsimies un gaidām uz nedēļas nogali - par to saulaino desertu! Atgādināsim noteikti, ja deserts kavēsies! :)

5278633172 71b63f7fe4
Komentētājs

Gardēde 21.01.2008 15:00
Pa lielām šaibām tiešām piekrītu. Īpaši par saldējumu sāp sirds. Domāju, ka daļa no izskaidrojuma varētu būt tada: mūsējie ražotāji un pārstrādātāji ir orientēti uz ātru peļņu tagad un tūlīt, un tādu var iegūt ar "economies of scale" (nezinu, kā šis termins ir latviski). Savukārt, lai to nodrošinātu, jābūt "scale", jeb apjomam, ko var nodrošināt tikai ar produktiem, kam ir ilgs derīguma termiņš, un lūk, tur tad arī ieslēdzās visi konservanti un citi E.

Latvijas izmēram būtu piemērotāka nišu tirdzniecība un produkti ar augstāku pievienoto vērtību, piemēram, īsts krējuma saldējums, par ko pietiekoši liela publikas daļa noteikti būtu gatava maksāt labu naudiņu. Varbūt es briesmīgi kļūdos ... lai kā arī nebūtu, saldējumu mājās taisu pati un ar prieku gaidīšu Viktor Tavu rakstu par desertiem :)

Citi autora darbi
Makarovs 60466

Ko (ne)darīt? 11 Autors:Viktors Makarovs