Raksts

Izrādās, Latvijā ir tikai pāris inteliģences pārstāvju-sieviešu


Datums:
19. septembris, 2013


Foto: TZA

Dalailamas vizītes laikā tika organizētas īpašas tikšanās inteliģences pārstāvjiem - uz tām ieradās gan kultūras darbinieki, gan reliģisko un sabiedrisko organizāciju, gan izglītības iestāžu pārstāvji. Izrādās, Latvijā inteliģence - tie pārsvarā ir vīrieši.

Uz vienu no pasākumiem tika aicināta arī PROVIDUS direktore Dace Akule. Kā redzam fotogrāfijā, tajā piedalījās 11 vīrieši un 2 sievietes.

Pasākumu lieliski ilustrē citāti no medijiem:

Aizraujoša un piepildīta bija Latvijas inteliģences un garīdzniecības pārstāvju tikšanās, kurā VS tikās ar filosofiem Ilmāru Šlāpinu un Arni Rītupu, bērnu anesteziologu Pēteri Kļavu, Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, kā arī arhibīskapu Jāni Vanagu un citām ievērojamām personībām.[ 1 ]

… kurā piedalījās VS Dalai Lama, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Latvijas Universitātes rektors profesors Mārcis Auziņš, tiesībsargs Juris Jansons, Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis, filozofs Arnis Rītups, portāla satori.lv redaktors Ilmārs Šlāpins, anesteziologs Pēteris Kļava, arhibīskaps Jānis Vanags un citi Latvijas inteliģences pārstāvji.”[ 2 ]

Tā nu sakrīt, ka vārdos minēt vērts bija tikai dažus vīriešus, pārējie nokļuva pozīcijā “citi”.

Līdzīgi noritēja arī tikšanās Saeimas Tautsaimniecības komisijā, uz kuru tika aicināti gan deputāti (te gan jāsaka, ka nākt varēja tiešām jebkurš deputāts), gan izvēlēti inteliģences pārstāvji. Lai gan konkrēts apmeklētāju skaits un sadalījums nav zināms, te būs fotogrāfijas no pasākuma, kas ļauj apjaust, kas tajā tika aicināts piedalīties. (no PROVIDUS ļoti līdztiesīgi aizgāja Reinis Āboltiņš un Iveta Kažoka). Zemāk redzami ekrānšāviņi no LETA fotoarhīva:

Es saprotu, ka tās vienkārši ir sekas tam, ka neviens nedomā dzimumu līdztiesības kategorijās, plānojot pasākumus, kā arī
A) tas ir “čomu pasākums”, kad organizētāji vīrieši saaicina tos, kurus zina labāk un viņi zina labāk citus vīriešus
B) sieviešu – inteliģences pārstāvju vienkārši Latvijā ir ļoti maz (kam es vienkārši neticu!)
D) sievietes – inteliģences pārstāves vispār mazāk aicina (palūkojaties uz, piemēram, pasākuma “Kāpēc nācijām izdodas?” programmu, kurā nav nevienas sievietes) runāt pasākumos un medijos, viņas ir mazāk redzamas un līdz ar to arī mazāk zināmas, no kā izriet punktā A minētais
E) Patiesībā tika uzaicināts vairāk sieviešu, bet viņas nevēlējās ierasties (atkal jau neticu)

Tomēr es ticu, ka cilvēku sastāvs varēja būt arī cits. Kuras sievietes, jūsuprāt, vēl bija pelnījušas kā inteliģences pārstāvji satikties ar Dalailamu?

Projekts „PROVIDUS – valsts partneris politikas plānošanas un veidošanas procesā” tiek īstenots, izmantojot EUR 12 710 piešķīrumu no Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas ar EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas finanšu instrumenta starpniecību. Projekta mērķis ir ir dot ieguldījumu kvalitatīvas politikas īstenošanā Latvijā, īpašu uzmanību pievēršot valsts attīstībai labas pārvaldības un līdzdalības demokrātijas jomās.

Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Šis raksts ir izdots ar Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta un Latvijas valsts finansiālu atbalstu. Par raksta saturu atbild raksta autors.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!