Raksts

Ieteicamā skatāmviela. 10 LAMPAS diskusiju video


Datums:
04. jūlijs, 2019


Autori

Iveta Kažoka


2019.gadā festivālā LAMPA tika organizēti vairāk nekā 350 dažādi pasākumi, no tiem aptuveni trešajai daļai šobrīd ir pieejami videoieraksti. Šajā ierakstā vēlējos izcelt 10 no šī gada LAMPAs video, kuri man īpaši palika atmiņā.

1. E-pārvalde: pakalpojumi un problēmas

Diskusija “Manas valsts digitalizācija” (saite uz Ministru Kabineta Facebook lapā ievietoto video)

Saruna par Latvijas pārvaldei īpaši aktuālu tēmu: kādēļ Latvijā valsts izstrādātās e-sistēmas bieži ir tik sarežģītas lietošanā? Rīkotāji izvēlējās neparastu diskusijas formātu – 5 dažādu valsts iestāžu darbinieki tika lūgti festivāla LAMPA ietvaros pārbaudīt savu iestāžu izveidoto interneta aplikāciju lietojamību, un pēc tam diskusijā apsprieda šī eksperimenta rezultātus. Noskatoties pasākuma videoierakstu, skatītājs uzzina par 5 dažādiem valsts piedāvātajiem e-pakalpojumiem. Valsts pārvaldes darbinieki, savukārt, saprot, cik svarīgi ir lietojamības testi un kas konkrēti viņu iestāžu e-pakalpojumos būtu uzlabojams.

2. Valsts pārvalde un kļūdas

Diskusija “Vai valsts drīkst kļūdīties?” (saite uz Ministru Kabineta Facebook lapā ievietoto video)

Padziļinātas pārdomas par to, vai un kādā apmērā valstij un ierēdņiem ir jābūt drosmīgiem un kuros gadījumos būtu piedodamas kļūdas. Ja kļūdīties ir pieļaujami, tad kādas ir “normālās kļūdas” robežas un kad aiz drosmes patiesībā slēpjas neizdarība vai korupcija? Kā rīkoties labiem iestāžu vadītājiem, ja pie viņiem uz revīziju atnāk Valsts kontrole? Kur ir drīzāk meklējams drosmes un labu lēmumu avots valsts pārvaldē: politiķi vai ierēdņi?

3. Smagas diagnozes un Latvijas veselības aprūpe

Diagnoze – vēzis! Cilvēks vs sistēma” (saite uz LMT straumi)

Vai plaušu vēža diagnoze 37 gadīgam vīrietim liecina par sistēmas kļūdu? Varbūt tā ir paša šī cilvēka kļūda? Varbūt – neviens nav kļūdījies? Smeldzīga, izglītojoša saruna par smagu diagnožu prognozējamību un neprognozējamību, kā arī par veselības aprūpes dilemmām ierobežotu resursu apstākļos.

4. Paliatīvā aprūpe

«Pienākums neciest klusu» (saite uz LSM mājaslapu – uzmanību, diskusija tehniski “gļuko”, daudz pārrāvumu!)

Smaga, pat nomācoša saruna par to, cik smagi var būt pēdējie mēneši/gadi pirms nāves, cik grūti Latvijas pacientiem un viņu radiniekiem ir saprast, ko šādā situācijā darīt, un cik liela nozīme ir veselības aprūpē nodarbināto cilvēku attieksmei.

5. Izglītības kvalitāte un mūsdienīgums

Izglītība 4.0: nākotnes skola jau šodien (saite uz LMT straumi)

Kādas zināšanas un prasmes noderēs nākotnē, strādājot profesijās, kuras šodien vēl nemaz neeksistē? Kā palielināt interesi par tehniskajām zināšanām? Ko darīt ar skolotājiem, kuri nevēlas strādāt, izmantojot jaunās metodes? Vai IT nozarē obligāti būtu jābūt vidusskolas izglītībai, ja cilvēkam ir visas nepieciešamās prasmes? Vai ir pareizi skolu sasniegumus vērtēt pēc skolu reitingiem?

6. Pašvaldību reformas

Diskusija “Kā neīstenot sliktu administratīvi teritoriālo reformu?” (saite uz Valsts kontroles YouTube kanālu)

Plaša diskusija ar visdažādākajiem skatījumiem par topošo administratīvi teritoriālo reformu. Pamata jautājums: vai reforma tikai pārbīdīs teritoriju robežas, vai arī tai līdzi nāks kādas citas pārmaiņas? Kādām būtu jābūt šīm citām pārmaiņām?

7. Pašvaldību infrastruktūra

Latvijas pilsētu infrastruktūra nevar kļūt par pasaulē labāko – vai tiešām?” (saite uz LMT straumi)

Diskusija, kura īpaši spilgti izgaismo Rīgas nepilnības, veidojot drošu transporta infrastruktūru, salīdzinājumā ar citu valstu galvaspilsētām. Vai šaurās ielas un dušu trūkums darbavietās patiešām ir reālas, nevis iedomātas problēmas? Kam būtu jābūt prioritāram ziemā: no sniegta iztīrīt ielas vai veloceliņus? Ko darīt ar elektriskajiem skrejriteņiem?

8. Eiropas Savienība

Eiropas Savienība – mazāk vai vairāk? (saite uz LMT straumi)

Kādēļ mūsdienu Eiropu ir grūti iedomāties bez Eiropas Savienības – kas ir tie lēmumi, kurus vairs nav jēdzīgi pieņemt tikai valstu līmenī, bet par kuriem jādomā eiropeiski vai globāli? Atmiņā paliekošākie fragmenti: 1) premjera Krišjāņa Kariņa stāstījums par to, cik dažkārt grūti ir Eiropas Savienības ietvaros par kaut ko vienoties un ka dažkārt, pat ja ir iespējams kādu dalībvalsti piespiest rīkoties vienā vai otrā veidā, citu valstu līderi būs gatavi ieguldīt daudz laiku, lai tomēr atrastu kompromisu; 2) prezidenta Egila Levita vērtējums par to, ka Eiropas Savienība nevar būt daudz vienkāršāka, nekā tā ir šobrīd.

9. Kā valsts var palīdzēt ekonomikas attīstībai?

Vai drosmīgi lēmumi ir valstiski izdevīgi? (saite uz LMT straumi)

Dinamiska saruna ar vairākām interesantām atziņām un viedokļu apmaiņām. Piemēram – vai valstij ir jāveido savi lieli uzņēmumi? Vai valsts atbalsts pienāktos tikai eksportējošiem uzņēmumiem? Kā Latvijai izrauties no vidēju ienākumu sabiedrības statusa? Vai būtu jāveido īpašas iestādes, kuru misija būtu nepārtraukti virzīt ekonomisko attīstību, kamēr pārējām iestādēm būtu jāsaglabā visai konservatīva orientācija pret pārmaiņām? Cik veselīga Latvijā ir/nav attieksme pret bankrotiem?

10. Profesija: tiesu izpildītājs
Vai tiesu izpildītāji darbojas sabiedrības labā? (saite uz Jurista Vārda Facebook lapu, 29.jūnija ierakstu)

Vairāki stāsti par sabiedrībā salīdzinoši mazzināmu profesiju un morāli sarežģītām situācijām, ar kurām saskaras šīs profesijas pārstāvji un kurām nav melnbaltu atbilžu. Kāda būtu pasaule bez tiesu izpildītājiem? Vai ir taisnība priekšstatam, ka izsolēs nekustamie īpašumi tiek pārdoti par pārmērīgi zemu cenu? Kā risināt situācijas, kad no mājas jāizliek vecs cilvēks?

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!