Raksts

Iedzīvotāji izstrādājuši 10 priekšlikumus, kā saliedēt sabiedrību


Datums:
27. februāris, 2012


Foto: PROVIDUS

Dot iespēju mācīties latviešu valodu tālmācībā, vidusskolas absolventiem-nepilsoņiem piešķirt Latvijas pilsonību, un finansēt bilingvālu mediju projektus no valsts budžeta. Šie ir daži priekšlikumi, kurus izstrādāja un Valsts prezidentam Andrim Bērziņam iesniedza Pilsoņu debatēs par integrāciju.

Debatēs Rīgā piedalījās 42 pēc nejaušās atlases principiem ielūgti Latvijas iedzīvotāji.

Viņi arī ierosina nodrošināt bezmaksas latviešu valodas apguves programmu mazākumtautību bērnudārzos, kā arī aicina raidījumus un filmas televīzijā raidīt oriģinālvalodā, nodrošinot subtitrus. Vajadzētu veicināt starpkultūru sadarbību, valodu apguvi un toleranci, izveidojot pedagogu apmaiņas programmas starp skolām un ļaujot skolēniem iepazīt citas tautības, dzīvojot šajās ģimenēs. Tāpat iedzīvotāji mudina svinēt kopīgus svētkus, kas balstīti dabas ritumā, piemēram, Jāņi, Ivan Kupala, Meteņi un Masļeņņica, kā arī saglabāt latviešu dziesmu svētkus kā kultūras bagātību un popularizēt, ka tajos piedalās dažādu tautību pārstāvji.

Nedēļas nogalē notikušajā pasākumā dalībnieki ar moderatoru palīdzību, kā arī ekspertu un politiķu iesaistīšanos meklēja kompromisus un izstrādāja 10 konkrētus priekšlikumus, kā veidot saliedētāku sabiedrību. Noslēguma diskusijā Valsts prezidents Andris Bērziņš uzsvēra: „Integrācija, manuprāt, nozīmē sekojošo – neļaut izzust savējam un vienlaikus ļaut pastāvēt ikvienam jēgpilnam atšķirīgajam. Tas ir mūsu uzdevums.”

No 27.februāra līdz 11.martam plašākai sabiedrībai būs iespēja izvērtēt un komentēt debatēs izstrādātos priekšlikumus interneta vietnē MūsuValsts. Pēc tam notiks vairākas diskusijas ar ekspertiem un politiķiem par iespējām idejas īstenot, un viņu vērtējumi, kā arī informācija par jau darīto konkrētajā jomā tiks apkopota īpašā ziņojumā.

Galvenie debašu rezultāti (latviešu valodā, krievu valodā) un izstrādātie 10 priekšlikumi (latviešu valodā, krievu valodā)

Pilsoņu debates par integrāciju rīko Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS. Iniciatīvu atbalsta Valsts prezidents, kā arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Atvērtās sabiedrības fondu Vietējo pašpārvalžu un valsts pārvaldes reformu programma, Skrivanek Baltic, Draugiem.lv, Inbox.lv un Islande Hotel.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!