Raksts

Halovīni klāt


Datums:
31. oktobris, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Šodien -- 31. oktobris, tas nozīmē, ka Amerikā un jā, arī citur pasaulē, top atzīmēti svētki ar nosaukumu "Halovīni." Tāpat, kā tas ir ar ļoti daudziem mūsdienu svētkiem un "svētkiem," Halovīni ir ar ļoti, ļoti garu bārdu. Tie bija senie ķelti, kuri jauno gadu atzīmēja 1. novembrī, un nakti pirms šīs dienas viņi uzskatīja par brīdi, kad robeža starp dzīvajiem un mirušajiem izzuda. Senie romieši ķeltu svinības apvienoja paši ar savām, cita starpā viņi godināja savu augļu un koku dievieti, kuras simbols bija ābols. Ļoti iespējams, ka tāpēc Štatos daudzi ļaudis Halovīnos nodarbojas ar "ābolu kampšanu" -- lielā traukā ieliets ūdens, tajā peld āboli, cilvēkam tie jāizķeksē laukā tikai ar zobiem, rokas nedrīkst lietot. Arī tas, ka Halovīnos ļaudis saģērbjas dažādos kostīmos, ir iesakņots senatnē. Tā darīja arī minētie ķelti.

Kā jau tā mēdza darīt visnotaļ bieži, Viduslaiku katoļu baznīca pagānu svētkus vienkārši pasludināja par savējiem. Tas bija pāvests Bonifācijs IV, kurš paziņoja, ka turpmāk 1. novembris būs uzskatāms par visu svēto dienu. No tā arī nāk vārds “Halloween” — tas ir no vārdiem “all hallow’s eve” (visu svēto priekšvakars) izmīcīts variants, un pilnīgi pareizākajā variantā vārdu raksta “Hallowe’en”.

Eiropas migranti Halovīnus pārcēla uz Ameriku, tur jau 19. gadsimta vidū ļaudis tērpās kostīmos un devās no mājas uz māju, meklējot naudiņu vai kādu kārumu. Mūsdienās šis process saucas “trick or treat” ar domu — ja Tu man neiedosi konfekti, tad es pret tevi izspēlēšu triku. Nekaitīgākie varianti — logu ieziepēšana vai tualetes papīra ruļlu izmētāšana pa kokiem. Protams, dzirdēts arī par negantākiem “trikiem.” Dzirdēts arī par ļaudīm, kuri bērniem baro saindētas konfektes vai ābolus, kuros ir žiletes vai adatas. Vienmēr ir kāds, kas prot visu sabojāt.

Lai arī cik lielu vilni Halovīni sit vai nesit Latvijā, manuprāt, tie ir vienkārši jautri svētki, vismaz līdz brīdim, kad ļaudis sadzeras un kļūst nekontrolējami. Būs tie, kuri kurnēs par it kā “amerikāņu” svētku pārcelšanu uz Latviju — galu galā, mums ir pašiem savi budeļi. Amerikā histēriskie “kristieši” vaimanā, ka Halovīni pārāk ļoti godina raganas un mošķus, acīmredzot aizmirstot, ka Halovīniem vismaz no kristiešu izpratnes saknes tomēr ir pašā baznīcā. Vienādi vai otrādi, jaukus visiem šos Halovīnus, un atmosfēras radīšanai piedāvāju ilustrāciju, kas vienkārši saucas — Šausmenīte.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!