Raksts

Ērglis lido skaisti, bet tālu: pārdomas par KNAB mājaslapu


Datums:
02. marts, 2004


Foto: A, Jansons

KNAB mājaslapa ir veidota pieņemot, ka iedzīvotāji aktīvi meklēs informāciju un būs ar mieru pārvarēt grūtības, piemēram, iemācīties latviešu valodu vai klumburēt pa juridiskā slenga arumiem. Diemžēl šī forma turpina nesaprotamās un tāpēc daudzu acīs – korumpētās birokrātijas tradīcijas.

Pirms dažiem gadiem Latvijas valsts institūciju interneta lappušu kopums atgādināja datorspēli, kur īpaši izveidotā nesaprotamā pasaulē jāatrod noteikti priekšmeti un jāapkopo informācijas daļiņas. Katrā lappusē bija cita veida informācija, izvietota pēc saviem, unikāliem principiem. Mūsdienās tā vairs nav. Tomēr ierēdņu problēma ir nevis tā, ka tie nemācētu labi kārtot papīrus (vai interneta lapas), bet gan, ka darba karstumā aizmirstas, kāpēc kārtojamie papīri tiek rakstīti. Tas arī ir Korupcijas Novēršanas un Apkarošanas Biroja (KNAB) mājas lapas vienīgais trūkums.

Neiedziļinoties lappušu dizaineru cienīgās diskusijās par mājaslapas noformējuma nianšu iespējamo uzlabošanu, gribu atzīmēt, ka lapai piemīt daudzas labas īpašības. Līdz šim adresi www.pretkorupcija.lv apdzīvoja vizuālas sāpes izraisošā rozā un pelēkā krāsā noformētā Korupcijas novēršanas padomes mājaslapa. Uz KNAB lappusi skatīties ir patīkami, kas ir būtiski, ja esat nolēmuši pavadīt ilgāku laiku korupcijas studijās. Lapā ir viegli orientēties, tā nepiedāvā negaidītus un tāpēc nesaprotamus tehnoloģiskus risinājumus. Pārskatot saturu, varētu domāt, ka lapā ir viss, ko no tās varētu sagaidīt. Šeit ir gan jaunākā informācija par KNAB darbību, gan par biroju kopumā, gan par likumdošanas normām un jaunākajiem pētījumiem, kā arī citām lietām.

Vislabāk, manuprāt, ir izstrādāta sadaļa par politisko partiju finansēšanu. Ikviens internetprotošs Latvijas iedzīvotājs var noskaidrot, kas, cik un aptuveni kādā formā ir maksājis kādai partijai. Šis tik tiešām ir ietekmīgs ierocis izmeklējošā žurnālista rokās. Tomēr, kā jau ar skaitļiem mēdz gadīties, partiju finanšu datubāze var tikai rosināt fantāziju. Izmeklējošais žurnālists iegūtos datus var izmantot, lai uzsāktu savu atmaskojošo darbību. Vienkāršs, aizdomu vajāts Latvijas pilsonis datubāzi izmantos, lai nostiprinātu savas bažas. Viņš, piemēram, varētu uzdot jautājumu, kā tas nākas, ka ekspremjera brālis ziedo 10 000 latu vienai no vadošajām partijām tieši dienā, kad tiek atbrīvots no Latvijas Kuģniecības padomes dalībnieka pienākumiem[1]? Tā kā drošas atbildes nebūtu, tad nāktos vien radīt konspirācijas teorijām atbilstošus skaidrojumus. Tas, savukārt, veicinātu Latvijas zemo vietu arī turpmākajos Transparency International korupcijas uztveres indeksos. Tomēr, kur mežu cērt, tur skaidas lec. Datubāze tik tiešām ir laba un cerams, ka to biežāk izmantos žurnālisti, nekā vienkārši aizdomīgi pilsoņi.

Tomēr, papētot citas lapas sadaļas, nākas secināt, ka zem gludās virsmas slēpjas grumbas un plaisas. Pieņemsim, ka KNAB mājaslapa ir domāta Latvijas iedzīvotājiem, lai tos informētu par Biroja darbību un lai mazinātu korupciju Latvijā, izmantojot mūsdienīgo elektronisko masu mediju – internetu. Diemžēl mājaslapa nedod skaidru priekšstatu, kāda ir KNAB stratēģija korupcijas izskaušanā. Tāpēc nav brīnums, ka nav stratēģijas arī attiecībā uz komunikāciju ar masām. Tomēr no lapas satura noprotams, ka lapas veidotāji pievienojas lielajam Latvijas ierēdņu pulkam, kas domā, ka “informēšana” ir zāles pret visām kaitēm. Informācijas uztveršana tiek atstāta pašu iedzīvotāju rokās. Ja viņi pēc informācijas saņemšanas vēl domā, ka korupcija Latvijā pastāv un ka KNAB ir tikai vēl viens ierēdņu armijas leģions, tad tā vairs nav KNAB problēma. Pēc likuma tomēr KNAB uzdevums ir izglītot sabiedrību, un tāpēc tā ir šīs iestādes problēma.

Komunikācijas novecojušās formas labi ilustrē divi piemēri – KNAB darbinieku saraksta slēpšana un smagās valodas izmantošana tekstos.

KNAB vadītāja vārdu neviens nezina

Kaut arī ir iespējams aplūkot KNAB uzbūves shēmu, apmeklētājiem ir liegts izdibināt, kādi cilvēki strādā šajā iestādē. KNAB attieksmi pret atklātību demonstrē sekojošs mājaslapā atrodams dialogs:

“Kristīne”: Mājas lapā vajadzētu uzrādīt, kas ir biroja darbinieki u.tml. (nevaru nekur šādu informāciju atrast).

“KNAB”: ņemot vērā iestādes funkcijas un darba specifiku, nevaram ievietot mājas lapā darbinieku sarakstu. Ja Jums ir jautājumi, kurus jūs vēlētos uzdot konkrētas jomas speciālistam birojā, zvaniet uz kontaktos norādītajiem tālruņiem vai sazinieties pa e-pastu.

Skaidrs, ka nebūtu vēlams publiskai apskatei nodot visu KNAB strādājošo aģentu un ziņotāju portretus un dzīves aprakstus. Tomēr visiem ir zināms, kas šo iestādi vada. Bez īpašas piepūles un neatejot no interneta, iespējams arī uzzināt šīs slepenās personas slepenos vietniekus[2]. Pēc nelielas mutiskas aptaujas droši vien būtu iespējams uzzināt visu nodaļu vadītāju vārdus. Ja es būtu vienkāršs pilsonis, man, protams, rastos savs pesimistiski-koruptīvs skaidrojums tam, kāpēc nepieciešama šāda pseidoslepenība. Kā analītiķim man ir skaidrs, ka ierēdņi vienkārši turpina veco laiku tradīcijas, nevis vij sazvērestību pinekļus. Tomēr uzskati par korupcijas izplatību Latvijā pamatojas cita starpā arī uz to, ka iedzīvotāji neuzticas valsts struktūrām. Bezjēdzīga slepenības veicināšana neuzticēšanos var vienīgi palielināt.

Valodas problēmas

Viens no KNAB mājaslapas uzdevumiem acīmredzot ir arī izplatīt informāciju plašākām tautas masām par to, kas ir šis birojs, kas ir korupcija, un kā birojs ar to cīnās. Diemžēl valoda, kādā tas tiek darīts, liecina, ka KNAB dod priekšroku saziņai ar juristiem. Smagais juridiskais slengs, kurā pasniegta visa informācija, liedz cerēt, ka tā varētu izglītot cilvēkus, kas nav apguvuši juridiskās profesijas smalkumus. Protams, juristi ir cilvēki, kas ikdienā saskaras ar dažādām korupcijas formām. Tomēr diez vai viņi ir tie, kam šī lappuse ir nepieciešama. Ikdienā liela daļa zemākā līmeņa korupcijas notiek tieši tāpēc, ka vienkārši cilvēki nesaprot likumu sarežģīto valodu. Šādos gadījumos viņi izvēlas samaksāt ierēdnim, atpērkoties no nevēlamas galvas lauzīšanas. Diemžēl liela daļa KNAB mājaslapā ietvertās informācijas ir pasniegta tieši šajā grūti saprotamajā juridiskajā valodā.

Tātad, latviski runājošie iedzīvotāji tiek baroti ar informāciju, kas tiem diez vai būs viegli saprotama. Ar krieviem KNAB apietas vēl skarbāk.

Aptuveni puse no Latvijas iedzīvotājiem runā krieviski. Valsts politika ir vērsta uz to, lai šī puse prastu bez problēmām sarunāties arī latviski. Vairums valsts iestāžu var atļauties publicēt informāciju tikai vienā valodā. Kas gribēs kaut ko uzzināt, būs spiests iemācīties latviski. KNAB situācija ir cita. KNAB mājaslapai būtu arī jāmazina korupcijas līmeni Latvijā – tātad aktīvi jāietekmē korumpanti, kukuļdevēji un kukuļņēmēji. Optimistiski raugoties, varētu cerēt, ka šī lapa varētu mazināt korupcijas līmeni latviešu vidē. Krieviem tiek pasniegta saīsinātā versija. Sak’ – ja gribi dekorumpēties, tad mācies latviešu valodu! Diez vai to var uzskatīt par racionālu pieeju korupcijas līmeņa mazināšanai Latvijā.

Secinājumi

Nobeigumā jāatzīst, ka jaunā KNAB mājaslapa ir labi izveidota matrica. To tikai būtu jāpiepilda ar adekvātu informāciju. Diemžēl nav saprotams, kāda būtu šī “adekvātā” informācija. KNAB mājaslapa ir veidota pēc klasiskiem principiem, pieņemot, ka iedzīvotāji ir ieinteresēti biroja pakalpojumos un aktīvi meklēs sev nepieciešamo informāciju. Šādi pilsoņi būs ar mieru pārvarēt dažādas grūtības (piemēram, iemācīties latviešu valodu vai klumburēt pa juridiskā slenga arumiem). Šiem aktīvajiem pilsoņiem KNAB lappuse ir teicami izveidota. Tomēr, ņemot vērā korupcijas īpatnības un KNAB izglītojošās funkcijas, jāšaubās, vai mājaslapa veiksmīgi pildīs savas funkcijas. Forma, kādā informācija tiek pasniegta, turpina nesaprotamās (un tāpēc daudzu acīs – korumpētās) birokrātijas tradīcijas. Niknais KNAB ērglis, kas negaidīti uzbrūk un tik pat negaidīti dodas atpakaļ sev vien zināmā virzienā, ir šo tradīciju perfekts simbols. Tomēr ja gribam cīnīties ar korupciju, būtu vērts pameklēt arī citus izteiksmes veidus.

________________

[1] Salīdziniet informāciju no KNAB datubāzēs par ziedotāju Halforu Krastu un to, kas atrodama interneta lappusēs, konkrēti Latvijas Kuģniecības mājaslapā un interneta lapā www.fakti.lv

[2] Tā, piemēram, KNAB mājaslapā ievietotajā “Korupcijas novēršanas un apkarošanas valsts stratēģijā” ir atrodami veselu četru KNAB darbinieku uzvārdi, turklāt vienam no tiem ir norādīta gan personīgā e-pasta adrese, gan tiešais telefons.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!