Raksts

Destination USA


Datums:
06. oktobris, 2009


Autori

Andris Banka


Baraks Obama vienā no ārvalstu vizītēm norādīja, ka izglītība ir kļuvusi par 21. gadsimta valūtu un izteica apņēmību nākotnē paplašināt starptautisko studentu mācību programmas. [i][/i]

Katru gadu ASV uzņem 30% no visas pasaules ārvalstu studentiem, ievērojami apsteidzot savus tuvākos sekotājus Lielbritāniju un Vāciju – 12%. Atbildi uz jautājumu kāpēc tik daudzi izvēlas studēt ASV vismaz daļēji var iegūt aplūkojot skolu reitingus, kuros augšgalā atrodami tādi nosaukumi kā Harvard, Georgetown, Berkeley un Columbia University. ASV ilgtermiņā investēja pamatīgus līdzekļus izglītības sistēmā (2.6 % no IKP, kamēr ES valstīs tikai 1.2%) veidojot lielas bibliotēkas, sakārtotu infrastruktūru un nodrošinot jaunāko tehnoloģiju pieejamību.

Tomēr ne tikai naudas plūsma padarīja ASV par atraktīvu starptautisko studentu objektu. Pamatā drīzāk ir izglītības sistēmas spēja noteikt katra indivīda talantu un atrast pareizo vietu tā pielietojumam. Fleksiblā pieeja dod iespēju novērtēt studentu ambīcijas, kreativitāti un neatlaidību – īpašības, kuras grūti pārbaudīt tikai ar pildspalvas un papīra palīdzību. ASV salīdzinājumā ar citām valstīm ir tā priekšrocība, ka skolām ir lieliska sadarbība ar biznesa sektoru ļaujot ne tikai attīstīt idejas, bet pārvērst tās arī reālos risinājumos.

Starptautisko studentu skaits ASV turpina pieaugt un tiek prognozēts, ka 2010. gadā vairāk nekā puse doktorantūrā studējošo būs no ārvalstīm. Izglītība ir ne tikai ienesīga eksporta prece, ar laiku tā var radīt arī noteiktu politisku atsvaru. Pieaugot studentu interesei no Tuvajiem Austrumiem ASV to var izmantot, lai censtos uzlabot savu izteikti negatīvo tēlu šajā reģionā. Studentu vēlme doties uz Savienotajām Valstīm var būt lieliska iespēja, jo neviena publisko attiecību kampaņa vai diplomātiskie centieni nav salīdzināmi ar efektu, kas rodas katram pašam novērtējot attiecīgo valsti.

Šobrīd viena ASV karavīra uzturēšana Irākā gadā laikā izmaksā 350 tūkstošus dolāru – par šādu naudu būtu iespējams piešķirt stipendijas apmēram 20 studentiem. Tā vietā, lai sūtīti papildus spēkus uz Tuvajiem Austrumiem, ASV varētu nodrošināt mācību iespējas irākiešiem un afgāņiem. Ieguldot viņu izglītībā ASV sekmētu gan šo valstu atjaunošanu, gan arī savu drošību. Ja reiz izglītībai piemīt spēja pārvarēt valstu robežas un mainīt aizspriedumus, tad šo iespēju vajadzētu arī izmantot.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!