Pētījums

Dažādības vadība publiskajā pārvaldē


Gads:
2011
Organizācija:
Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS


Autori

Iveta Kažoka


Pētījums apkopo atziņas par dažādības vadības pieeju publiskajā pārvaldē attīstītājās Eiropas un Ziemeļamerikas valstīs un analīzē vajadzības un iespējas dažādības vadības ieviešanai Latvijā.

Ņemot vērā sabiedrības etnisko dažādību, iedzīvotāju novecošanos, ka arī migrācijas tendences pasaulē, vairākas publiskā un privātā sektora organizācijas Eiropā un Amerikā jau ieviesa dažādības vadības principus – tas ir, mainīja darba stilu un darbinieku piesaistes metodes, lai ņemtu vērā dažādu sabiedrības grupu vajadzības un piesaistītu darbiniekus no dažādām etniskām, vecuma un sociālām grupām.

PROVIDUS veica pētījumu četrās valsts un Rīgas pašvaldības organizācijās ar mērķi noskaidrot, kāda ir darbinieku un vadītāju attieksme pret vajadzību un iespēju ieviest dažādības vadību publiskajā pārvaldē.

Pētījuma rezultāti liecina, ka publiskās pārvaldes darbinieki bieži nav pārliecināti, ka darbinieku piesaiste viņu iestādē notiek caurspīdīgi, turklāt tikai ap 50% aptaujāto darbinieku uzskata, ka ir mērķtiecīgi jāpiesaista darbam publiskajā pārvaldē arī mazākumtautību pārstāvji. Ap 50% aptaujāto darbinieku varēja atpazīt diskriminācijas gadījumu, savukārt, absolūtais vairākums nav informēti par to, vai viņu iestādē ir pret-diskriminācijas politika, vai uzskata, ka tādas nav.

Pētījuma rezultātiem seko pētnieku rekomendācijas par to, kā būtu iespējams ieviest dažādības vadības principus Latvijas valsts pārvaldē.

(Dažādības vadība publiskajā pārvaldē pdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!