Raksts

Ceturto reizi atgriezties? Diez vai


Datums:
08. oktobris, 2008


Autori

Kārlis Streips


Labrīt, lasītāji!Ja pēc tam, kad Latvijas komercetelevīzijas noskaidros, kura ir Latvijas "princese" un kurš koris vislabāk dzied, tās pievērstos realitātes šovam "Latvijas nekompetentākais politikānis," tad kandidāti nebūtu tālu jāmeklē. Tādus varētu atrast ij Saeimā (Šmits, Jaundžeikars, Dobelis, Daudze un vēl daudzi citi), ij arī Ministru kabinetā (Kastēns, Šlesers). Taču ļoti un pat ļoti labas izredzes uzvarēt būtu zirgkopim un lopu dakterim Veldrem, kurš nekompetenci demonstrēja vispirms veselības ministra, bet tagad -- aizsardzības ministra amatā.

Nule kā ministrs ir sniedzis interviju ziņu aģentūrai BNS, kurā viņš cita starpā ir apcerējis sevis pārstāvētās “Tautas” partijas tēvu un krusttēvu Andri Šķēli. “Domāju, ka jā. Es pat nedomāju, ka tas varētu būt izslēgts” — tā zirgu fans ir atbildējis uz jautājumu par to, vai Šķēle kādreiz varētu atgriezties lielajā politikā. Jā, atzinis Veldre, Šķēle ir dikti kritizēts (“labi, ka vēl Pirmo un Otro pasaules karu nepiešuva…”), bet kādreizējais premjerministrs kritiku protot paciest, turklāt viņam “atgriežoties ceturto reizi” kritikas varētu būt mazāk.

Es personīgi vienmēr esmu uzskatījis, ka Šķēle bija pats labākais Latvijas premjerministrs (un, ja kāds tik ļoti vēlas domāt, ka tas ir tikai tāpēc, ka esmu bijis viesis viņa mājā — nu, OK, bet taisnība tomēr tā nebūs). Viņš vairāk nekā jebkurš cits bija pareizais cilvēks pareizajā vietā. Taču, pirmkārt, politisko respektu viņš lielā mērā zaudēja tad, kad piedalījās Jūrmalgeitā un sapriecājās par “kretiniem” (nemaz nerunājot par to, ka viņš finansēja pašu ciniskāko “neatkarīgo trešo personu” kampaņu laikā pirms pagājušajām Saeimas vēlēšanām), un, otrkārt, viņa izveidotā partija it īpaši “stabilitātes garanta” Kalvīša izpildījumā, ir izvērtusies par briesmīgu monstru, par kuru, jācer, pašam dibinātājam ir kauns un liels kauns. Laikam jau ne, ja dzīves biedre joprojām ir partijas vadībā, bet tomēr.

Taču diez vai Šķēle kādreiz atgriezīsies lielajā politikā, ne mazumis tāpēc, ka tam noteikot, uzmanība atkal tiktu intensīvi pievērsta viņa uzņēmējdarbībai. Biznesā, kā visi zinām, Šķēle ir bijis pat ļoti veiksmīgs, bet laikā kopš viņš no politikas aizgāja, ir radušies jautājumi gan par atkritumu apsaimniekošanu, gan arī par digitālās televīzijas lietu. Dievs pas’, nesaku, ka vienā vai otrā lietā ir notikušas šmuces, kurās ir tieši iesaistīts Šķēle, to es nevaru zināt. Taču amatpersonas deklarācijas pildīšana diez vai ir kaut kas tāds, ar ko viņš atkal kādreiz gribētu nodarboties, turklāt, kā jau to vaļsirdīgi kādreiz ir atzinis viņa partijas biedrs Edmunds Krastiņš, ministrēšana mūsu valstī nekāda ienesīga šepte tomēr nav. Un vēl vairāk — krīze “Tautas” partijas rezervistu soliņā acīmredzot ir pat ļoti kliedzoša, ja par pašu piemērotāko cilvēku ministru prezidenta amatam kāds valdības ministrs, lai arī cik nekompetents, var iedomāties tikai kādu, kurš no politikas aizgāja jau sen.

Jauku visiem dienu!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!