Raksts

Ceļā uz sakārtotu un civilizētu valsts pārvaldi


Datums:
09. jūlijs, 2001


Autori

Jānis Treijs


Diena 03.07.2001Rubrika: 2. lpp.

Pašlaik iedzīvotājiem ir pamats pārmest valsts un pašvaldību iestādēm par nekvalitatīvajiem publiskajiem pakalpojumiem, informācijas trūkumu, darbinieku augstprātīgu attieksmi, formālu pieeju, nepamatoti sarežģītām procedūrām, kas novilcina lietu izskatīšanu, amatpersonu nekompetenci, pat korupciju. Publisko pakalpojumu sistēma izveidota, balstoties uz iestāžu un to darbinieku ērtības apsvērumiem. Problēmas rada arī tas, ka daudzi pakalpojumi joprojām ir pieejami tikai darba laikā, bieži tikai nedaudzas stundas nedēļā.

Iedzīvotāji maksā nodokļus un pilnīgi pamatoti vēlas divas lietas: pirmkārt, saņemt no valsts un pašvaldībām kvalitatīvus pakalpojumus un, otrkārt, zināt, kur, kā un kādiem mērķiem tiek izlietoti viņu samaksātie nodokļi. Valsts uzdevums un mērķis ir darīt visu, lai izpildītu šīs iedzīvotāju likumīgās prasības.

Pagaidām problēmu vēl pietiek. Eksperti ir aprēķinājuši: ja valsts pārvalde Latvijā attīstīsies pašreizējos tempos un pēc pašreizējās shēmas, Eiropas Savienības attīstītāko valstu līmeni tā sasniegs pēc 44 (!) gadiem. Protams, tik daudz laika mums nav. Jau tagad jāveic visaptverošas reformas valsts pārvaldē. Solis valsts pārvaldes sistēmas uzlabošanai ir starpministriju darba grupas sagatavotā un īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās Jāņa Krūmiņa 30.maijā Ministru kabinetā iesniegtā Valsts pārvaldes reformas stratēģija no 2001. līdz 2006.gadam (tālāk tekstā – Stratēģija).

Pilnu “Dienas” raksta tekstu lasiet šeit


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!