Raksts

Bez mēra sajūtas


Datums:
30. septembris, 2010


Autori

Reklāmu novērotāji


40 - par laimi, ne vairāk, bet, diemžēl, arī ne mazāk - tieši tik daudz materiālu ar slēptās reklāmas pazīmēm esam atraduši par pagājušo ceturtdienu. Līdz šim tas ir lielākais šādu gadījumu skaits monitoringa ietvaros. No pārējiem materiāliem 11 atlasījām kā šaubīgus, bet 19 materiālos viss bija kārtībā.

Šajā ierakstā pavisam noteikti iztrūkst sabalansētības starp latviski un krieviski rakstošajiem un raidošajiem medijiem, jo tikai vienā gadījumā (Nr.1) slēptās reklāmas pazīmes konstatētas latviski rakstošā medijā.

Un vēl – par to, kas ir Latvijas Nokia, šajā ierakstā arī būs iespējams uzzināt.

Ņemot vērā materiālu apjomu, tie sagrubpēti atbilstoši kritērijiem.

Kritērijs 2a: pseidonotikumi. Medija vai sabiedrisko attiecību darbinieku radīts notikums, kam nav sociāli politiskas aktualitātes, kam nepiemīt t.s. ziņu vērtības, kas veidot, lai deputāta kandidāts vai partija gūtu publicitāti medijā

Dubults neplīst. Nr. 1 un Nr. 2 ir vienkārši līdzīgas publikācijas, kuru galvenā doma vislabāk redzama virsrakstos. Tā kā bildes runā vairāk par vārdiem, tad nākas joprojām pieņemt, ka visi sasniegumi ostas jomā vairāk vai mazāk pateicoties tikai un vienīgi A.Šleseram (PLL).

Savukārt Nr. 3 un Nr. 4 ir identiskas publikācijas dažādos laikrakstos – SC vērsušies pie Turcijas vēstnieces, lai lūgtu nesarežģīt vīzu saņemšanas procesu nepilsoņiem.

1. Viens apkalpots kuģis. un Latvijā paliek miljons eiro (NRA)

2. Порт-кормилец (Вести Сегодня)

3. Не долёт до Антальи? (Вести Сегодня)

4. ВИЗУ ПРИОБРЕТАТЬ ЗАРАНЕЕ (Динабург Вести)

5. Елгава снова станет центром производства (Вести Сегодня)

SC tikšanās ar vēlētājiem. Pirmais, bet ne vienīgais materiāls, kurā pieminēts pensiju samazināšanas jautājums. Pareizāk sakot – tās noteikti nevajag samazināt.

6. Человек на первом месте! (Час)

Šajā publikācijā noteikti PLL cilvēki ir pirmajā vietā. Virsraksts atspoguļo PLL kampaņas uzskatus, bildē tikai un vienīgi PLL pārstāvji, lielāko teksta daļu aizņem PLL pārstāvja uzskatu atspoguļojums.

7. За ребенка — лишний голос! (Час)

Papildus publikācija par papildus aktivitāti PLL kontā.

8. В Вентспилсе стало теплее (Час)

Ventspilī īstenots energoefektivitātes projekts. Publikācijā var lasīt to, kā A.Lembergs (ZZS premjera kandidāts) pasakās Vides ministrijai par veiksmīgo sadarbību, savukārt Vides ministrs R.Vējonis (ZZS) pasakās Ventspils domei.

9. Aizvadīta konference “Šodienas skolēns – rītdienas profesionālis” (PBK)

SC rūp problēmas ar izglītības kvalitāti un jauniešu karjeras iespējām pēc skolas. Par to sižetā, kas atspoguļo SC rīkotu konferenci.

10. Политики дали старт кубковым баталиям (Наша Газета)

Līdzīgi kā SC iepriekšējo nedēļu ierakstos, šoreiz sports rūp PLL. Tās pārstāvji izdarījuši pirmo simbolisko sitienu pa bumbu, atklājot pilsētas kausu futbolā, kas ir pietiekami svarīgs notikums, lai to atspoguļotu prese.

Kritēriji 2a, 2c:

– pseidonotikumi. Medija vai sabiedrisko attiecību darbinieku radīts notikums, kam nav sociāli politiskas aktualitātes, kam nepiemīt t.s. ziņu vērtības, kas veidot, lai deputāta kandidāts vai partija gūtu publicitāti medijā

– deputāta kandidāts tiek izmantots kā kāda notikuma/procesa/problēmas vienīgais/ galvenais komentētājs, raksturotājs/pārstāvis (netiek pamatots, kādēļ tieši deputāta kandidāts ir uzskatāms par labāko notikumu komentētāju)

Šo divu kritēriju apvienojums un kopumā četri gadījumi gandrīz vai ekskluzīvi rezervēti vienam kandidātam – Dz.Zaķim no Vienotības. Nr.13 un Nr.14 atbilde tiem, kas satraucas par pensiju samazināšanu – tas ne-no-tiks. To var uzskatīt par atbildi arī Nr.28 izteiktajam lūgumam.

11. Zaķis: Ceru, ka gāzes cena kritīsies (Mix FM)

12. Zaķis: Ceru, ka gāzes cena kritīsies (Radio Baltkom)

13. Zaķis: Pensijas nesamazinās (Mix FM)

14. Zaķis: Pensijas nesamazinās (Radio Baltkom)

Kritērijs 2c: deputāta kandidāts tiek izmantots kā kāda notikuma/procesa/problēmas vienīgais/ galvenais komentētājs, raksturotājs/pārstāvis (netiek pamatots, kādēļ tieši deputāta kandidāts ir uzskatāms par labāko notikumu komentētāju)

15. Больше Риги! (Вести)

Šoreiz N.Kabanovs ir bijis gana radošs. Savu skatījumu par Rīgu viņš rakstījis ne kā žurnālists, arī ne kā kandidāts. Izrādās, viņš ir rīdzinieks jau ceturtajā paaudzē.

16. “Razvarot”: Saruna ar Rīgas Ukraiņu vidusskolas direktori Lidiju Kravčenko (Radio Baltkom)

Vēl viens skatījums uz izglītības problemātiku. Šoreiz gan PLL pārstāves izpildījumā.

Kritēriji 2c, 5:

– deputāta kandidāts tiek izmantots kā kāda notikuma/procesa/problēmas vienīgais/ galvenais komentētājs, raksturotājs/pārstāvis (netiek pamatots, kādēļ tieši deputāta kandidāts ir uzskatāms par labāko notikumu komentētāju)

– žurnālists, neuzdodot precīzus jautājumus, ļauj deputāta kandidātam netraucēti izteikties, izvēlēties sarunas tēmu un virzību, vai uzdod jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, sarunā neskarot būtiskas sabiedriski politiskas problēmas un jautājumus, kas attiecas uz deputāta kandidāta atbildības un darbības lauku

17. Saruna ar Saeimas deputātu kandidāti Kseniju Zagorovsku (Radio Baltkom)

Jau atkal K.Zagorovska studijā tiek pieteikta kā „kolēģe”, t.i. – žurnāliste. Gadījumā, ja vēl kāds nepamanīja PLL aktivitātes RVR saistībā, tad, lūdzu, tieši pirmais jautājums par to.

Kritērijs 2d: raksts vai informācija par partiju vai deputātu kandidātu tiek pasniegta tajās medija tradicionālajās rubrikās, kas nav saistītas ar aktuālo politikas procesu vai pirmsvēlēšanu aktualitāšu atspoguļošanu

18. Актуальный вопрос компетентной персоне (Час)

Šonedēļ ierastā “klasika” neiztrūkst.

19. Смеяться, право, не грешно (Час)

Partiju priekšvēlēšanu avīzēs mēdz būt sadaļas ar jokiem – šeit kaut kas ļoti līdzīgs.

Kritērijs 3: Sižets ar partijas vai deputāta kandidāta piedalīšanos parādās laikā, kas programmā nav paredzēts, vai programmās, kuru saturs nav precīzi definēts (attiecas tikai uz radio un tv)

20. Saruna ar Saeimas deputātu Sergeju Mirski (Radio Baltkom)

Žurnālists un intervējamais “uz viena viļņa” – jau intervijas sākumā abi vienojas, ka varas partijas pa šiem gadiem izlaidušās.

Kritēriji 3, 5:

– sižets ar partijas vai deputāta kandidāta piedalīšanos parādās laikā, kas programmā nav paredzēts, vai programmās, kuru saturs nav precīzi definēts (attiecas tikai uz radio un tv)

– žurnālists, neuzdodot precīzus jautājumus, ļauj deputāta kandidātam netraucēti izteikties, izvēlēties sarunas tēmu un virzību, vai uzdod jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, sarunā neskarot būtiskas sabiedriski politiskas problēmas un jautājumus, kas attiecas uz deputāta kandidāta atbildības un darbības lauku

21. Saruna ar Natāliju Jolkinu un Josifu Korenu (PIK FM)

“Natālija, palīdziet man un manam dēlam – viņš vēlas dzīvot Latvijā. Ko mēs varam darīt, lai viņš paliktu Latvijā, lai justu, ka šī valsts ir vieta, kur viņš iegūs normālus dzīves apstākļus, varēs īstenot savas ambīcijas/ieceres [..]” – iespēja deputāta kandidātei N.Jolkinai (PCTVL) sniegt savu skaidrojumu problēmas risinājumam.

Kritērijs 4: publikācija vai raidījums ir vienpusīgs, tajā nav sabalansēti iesaisīto/pieminēto pušu viedokļi. Trūkst/ nav mēģināts noskaidrot citu iesaistīto pušu viedokli. Materiālā nav paskaidrots, ka mēģinājums noskaidrot kādas no pusēm viedokli ir noticis, bet nav izdevies

22. Белорусский флаг на Балтике (Телеграф)

Turpinājums Nr.1 un Nr.2. Ja kādam pietrūkst atspoguļojums par A.Šlesera varoņdarbiem attiecībā uz Rīgas ostu, tad te tas ir.

23. Два города – общие проблемы (Динабург Вести)

Viena no publikācijām, kas tapusi pēc SC viesošanās Daugavpilī. Ja kāds nevarēja noskatīties TV interviju, tad šī ir iespēja izlasīt tās atreferējumu.

24. День согласия в Даугавпилсе (Наша Газета)

Otra publikācija par SC un Daugavpili. Pārmaiņas pēc gadījumā Nr.34 SC viesošanās Daugavpilī būs atspoguļota apmaksātā reklāmā ar slikti saskatāmu norādi.

25. Нил Ушаков: «Делать людям хорошо – это выгодно!» (Наша Газета)

Redakcija N.Ušakova viedoklim izmanījusies pielikt klāt uzskaitījumu ar viņa veikumu RD, kā arī grūtu nopūtu par to, ka tāds mērs noderētu arī Daugavpilij.

26. Виталий Айзбалтс: «Если я даю какие-то обещания, то обязательно их выполняю» (Наша Газета)

Ideālais kandidāts.

Kritērijs 5: Žurnālists, neuzdodot precīzus jautājumus, ļauj deputāta kandidātam netraucēti izteikties, izvēlēties sarunas tēmu un virzību, vai uzdod jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, sarunā neskarot būtiskas sabiedriski politiskas problēmas un jautājumus, kas attiecas uz deputāta kandidāta atbildības un darbības lauku

27. Дороги, которые мы выбираем (Вести Сегодня)

Gan Nr.18, gan šis gadījums pavisam noteikti ievieš ierasto lietu kārtību mūsu monitoringā.

28. Saruna ar “Par labu Latviju” pārstāvi Aleksandru Ļebedevu (PBK)

Viena no nu jau n-tajām reizēm, kad kāds PLL pārstāvis ir aicināts izteikties PBK studijā. Kas attiecas uz pēdējo fragmentā ietverto lūgumu – tas papildina par pensiju satraukušos politiķu klāstu šajā ierakstā.

Fragments

29. Saruna ar “Saskaņas centra” pārstāvi Valēriju Kravcovu (PBK)

Jūs noteikti vēlējāties redzēt Latvijas Nokia. Šajā fragmentā to ir iespējams nedaudz apskatīt.

Fragments

32. PBK saruna ar SC pārstāvi Jāni Tutinu (PBK)

Kandidāts, kas zina savu mērķauditoriju. Un, jā, līdzīgi kā viņa partijas kolēģis S.Mirskis, kurš runā par varas izlaidību, J.Tutins norāda, ka “pie varas jābūt normāliem cilvēkiem un labām partijām”.

Fragmenti

Kritērijs 7: apzīmējums “apmaksāta politiskā reklāma” parādās tikai raidījuma beigās, ir grūti vizuāli identificējams un ir proporcionāli daudz mazāks vai ievērojami nemanāmāks par ierastajiem titriem. Presē – publikācijas atzīmētas kā reklāma, bet uzraksts ir grūti saskatāms vai noformēts pārprotami (piemēram, publikācija tapusi sadarbībā ar X partiju)

33. Raidījums “Tautas kontrole” 23. septembrī (PIK FM)

34. День Согласия в Даугавпилсе (Динабург Вести)

35. Medicīnai vajag naudu (Динабург Вести)

36. Дмитрий Лукашенок: «Работа должна быть у всех!» (Наша Газета)

37. Мнения (Наша Газета)

38. Анатолий Мацкевич – ваш человек в нашем списке (Наша Газета)

39. Золотая жила в латвийских сел (Наша Газета)

40. Labāko astotnieks! (Million)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!