Projekts

Antikorupcijas politika: globālās tendences un Eiropas atbildes uz korupcijas izaicinājumiem (ANTICORRP)


Projekta norises laiks:
01.03.2012 - 28.02.2017
Projekta izmaksas:
10,464,408 EUR (kopējais budžets); 92,000 EUR (PROVIDUS budžeta daļa)
Finansētājs:
Eiropas Komisijas 7.ietvara programma


Kontaktpersonas

Iveta KažokaValts Kalniņš


Autori

Iveta KažokaValts Kalniņš


ANTICORRP ir plaša mēroga pētniecības projekts, ko finansē Eiropas Komisijas 7.ietvara programma. Projekts tika uzsākts 2012.gada martā un ilgs piecus gadus. PROVIDUS ir viens no partneriem 16 valstu 21 pētniecības grupas konsorcijā.

ANTICORRP centrālais mērķis ir pētīt faktorus, kas veicina vai traucē efektīvas antikorupcijas politikas attīstību. ANTICORRP pētīs korupcijas cēloņus, to, kā korupcija var tikt konceptualizēta un mērīta, kā arī korupcijas ietekmi uz dažādiem labklājības aspektiem. Centrālais pētījuma jautājums būs, kā likumdošana  var tikt pielāgota, lai efektīvi cīnītos ar dažādām korupcijas formām.

Zināšanas par korupcijas negatīvo ietekmi uz dažādiem labklājības aspektiem (tādiem kā ekonomiskā labklājība, veselība, apmierinātība ar dzīvi, dzimumu vienlīdzība, sociālā uzticība, nabadzība un politiskā leģitimitāte) ir pietiekoši attīstītas. Vienlaikus zināšanas par to, kā korupcija var tikt sekmīgi apkarota ar politiskiem līdzekļiem, nav pietiekošas. Projekts identificēs galvenos globālos virzienus, kas skar korupciju un atlasīs ‘attīstītākās’ un ‘neattīstītākās’ valstis (Eiropā un tās reģionā) saistībā ar to attīstību mazāk korumpētas valsts pārvaldes virzienā, kā arī tiks veikta detalizēta kvalitatīvā analīze par attiecīgajiem gadījumiem. Papildus tiks veikts plaša mēroga pētījums par dažādiem ‘valdības kvalitātes’ aspektiem visās ES dalībvalstīs.

Šis starpdisciplinārais projekts ietver antropoloģijas, kriminoloģijas, ekonomikas, dzimtes studiju, vēstures, likumdošanas, politikas zinātnes, sabiedriskās politikas un valsts administrācijas jomu pētniekus. Projekts centīsies nodrošināt, lai pētījuma rezultāti tiek apsrpiesti ar politikas veidotājiem un sabiedrību kopumā, izmantojot multimediju rīkus, kā arī  seminārus, kuros tiks apspriesti ar korupciju saistīties jautājumi, sasaistot pētniecību un likumdošanu.

Projekta koordinators ir The Quality of Government Institute (University of Gothenburg).

FP7-gen-RGB.jpg


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!