Raksts

„Aizmirst” norādīt, kas samaksājis


Datums:
21. augusts, 2010


Autori

Reklāmu novērotāji


Tāpat kā pirms divām nedēļām (sestdien un svētdien), arī 14. un 15. augustā atlasīto preses materiālu skaits, kur varētu būt slēptā reklāma, bija gaužām mazs.

Tā 14. augustā no sešiem atlasītajiem gadījumiem tikai četros saskatījām skaidras slēptās reklāmas pazīmes. Šoreiz tikai viena no partiju apvienībām, izvietojot savu reklāmu ar deputātu kandidātiem medijos, bija „piemirsusi” norādīt, ka to apmaksājusi. Kā to parāda šīs nedēļas materiāli, ar kuriem blogos iepazīsieties turpmāk, vēl viena partiju apvienība, izvietojot savus gara darbus medijos par šādiem sīkumiem ir aizmirsusi. Tātad…

Iespējamās slēptās reklāmas. Aizdomīgie gadījumi 2010. gada 14. augusts.

1. Saeimā gribu būt cilvēks un valstsvīrs (Latvijas Avīze)

Intervija ar „Vienotības” deputāta kandidātu Hosamu Abu Mēri par veselības aprūpes sistēmu, viņa vēlmi iesaistīties politikā un citiem jautājumiem. Žurnālists uzdod deputāta kandidātam jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, nav kritisku jautājumu. Intervija ļauj iepazīt viņu kā personību, bet neveido analītisku skatījumu attiecībā uz ieguldījumu politikas procesā.

Kritērijs:Žurnālists neuzdod precīzus jautājumus, ļauj deputāta kandidātam netraucēti izteikties, izvēlēties sarunas tēmu un virzību, vai uzdod jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, sarunā neskarot būtiskas sabiedriski politiskas problēmas un jautājumus, kas attiecas uz deputāta (kandidāta) atbildības un darbības lauku.

Fragments:

2. «Сегодня стране нужен лидер!» (Вести Сегодня)

„Par labu Latviju!” premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers intervijā vērtē savus konkurentus, kā arī runā par to, ko plāno paveikt valdībā. Intervijā žurnālists uzdod tikai trīs vispārīgus jautājumus, uz kuriem A.Šlesers plaši un izvērsti atbild.

Kritērijs: Žurnālists neuzdod precīzus jautājumus, ļauj deputāta kandidātam netraucēti izteikties, izvēlēties sarunas tēmu un virzību, vai uzdod jautājumus, lai izceltu deputāta kandidāta personības pozitīvās iezīmes, sarunā neskarot būtiskas sabiedriski politiskas problēmas un jautājumus, kas attiecas uz deputāta (kandidāta) atbildības un darbības lauku.

Fragments:

3.TB/ LNNK/ Visu Latvijai! (Brīvā Daugava (Jēkabpils)

Reklāmās gan latviešu, gan krievu valodā deputāta kandidāts Juris Dobelis uzrunā savus vēlētājus, kur tēlaini uzsver latviskās vērtības, kas Latviju vismaz turpmākos četrus gadus esot šai apvienībai pie varas nostādīs uz attīstības ceļa un “pacels saulītē”.

Kritērijs: Apzīmējums “apmaksāta politiskā reklāma” parādās tikai raidījuma beigās, ir grūti vizuāli identificējams un ir proporcionāli daudz mazāks vai nemanāmāks.

Šajā gadījumā norāde, ka tās ir politiskās reklāmas vispār nav.

Fragmenti:


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!