Raksts

Ādainis


Datums:
05. janvāris, 2009


Autori

Kārlis Streips


Labdien, lasītāji!Amizē, bet ne ļoti, internetā uzsāktā kampaņa par finanšu ministru Repši un ādas uzvalku, kādu viņš nēsā jau kopš septembra sākuma. Portālā Twitter šo procesu uzsākusi kāda līdz šim plašākā politikā nezināma persona. Īsā laikā aicinājumu, Repšem no uzvalka atteikties, parakstījuši krietni daudz cilvēku.

Internetā atsauksmes par šo procesu bijušas dažādas, tajā skaitā ir arī tādi ļaudis, kuri uzskata, ka Repšes apģērbs ir tikai un vienīgi paša Repšes darīšana. “Lai Repše kaut vai staigā tīģerādās” — tā Dienas portālā rakstījis kāds (protams anonīms) censonis.

Atļaušos nepiekrist. Ja Repše būtu privātpersona, tad nudien kaut vai tīģerādas, lai gan droši vien tad viņu nāktos salīdzināt ar ukraiņu dziedātāju Ruslanu, un ne jau Repšem par labu. Taču Repše nav privātpersona, viņš ir valsts galvenā seja finanšu jautājumos, un tā nu nav pasaule, kurā ekstravagance tiek īpaši uzslavēta. Portāls Businessneweurope uzvalku angļu valodā ir nosaucis par “bizarre” — tulkošanas vārdnīcā tam dots jēdziens “dīvains,” bet angļu valodā tas nozīmē kaut ko krietni, krietni stiprāku. Nezinu, ko par Repšes pāvam līdzīgo uzvedību domā ļaudis Starptautiskajā valūtas fondā un Eiropas savienībā. Pieļauju, ka viņi ir pietiekami smalkjūtīgi, lai neko īpašu neteiktu. Bet tomēr. Cik var spriest, Repšem šis ādas uzvalks mugurā ir teju vai katru dienu, un arī par to var lietot vārdu “dīvaini” — cik mēs pazīstam cilvēkus, kuri katru dienu valkā vienu un to pašu kostīmu, uzvalku vai kleitu? Repšes uzvalka dizainers Aleksandrs Pavlovs to ir salīdzinājis ar “rozīni” un pateicis, ka droši vien šogad neviens politiķis apģērba ziņā nebūs tik “drosmīgs,” cik Repše.

Mjā. Ir tāda lieta, kā drošība. Ir tāda lieta, kā pārgalvība. Ir tomēr arī tāda lieta, kā pārdomas par cilvēka garīgo veselību…

Jauku visiem dienu.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!