Raksts

2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu Latvijas politisko partiju programmu analīze


Datums:
29. aprīlis, 2019


Autori

Iveta KažokaSintija Tarasova


Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas Latvijā notiks 2019.gada 25.maijā. Šajās vēlēšanās Latvija ir viens apgabals, un no Latvijas EP būs jāievēl astoņi deputāti.

Šogad 16 partijas, pārstāvot 246 kandidātus, ir iesniegušas savus partiju sarakstus. Ar visiem kandidātu sarakstiem un to 4000 zīmju programmām, kas izmantotas par pamatu politisko partiju programmu analīzei, ir iespējams iepazīties Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā: https://epv2019.cvk.lv/pub/kandidatu-saraksti.

Ar politisko partiju programmu analīzi iespējams iepazīties šeitpdf.

Pētījumā izmantotā metodoloģija:
Analizējot visu 16 politisko partiju 4000 zīmju programmās iekļautās tēmas, iegūtas 33 virstēmas un no tām izrietošas 97 apakštēmas. Iegūstot salīdzināšanas kritērijus (tēmas un apakštēmas), visas programmas atkārtoti analizētas un klasificētas iegūto tēmu un apakštēmu ietvaros, ņemot vērā to, vai partija savā programmā paudusi jebkādu plānoto darbību, nostāju vai nākotnes plānus konkrētās tēmas ietvaros. Ja partija tēmu pieminējusi tikai frāzes formā, nesaistot to ar savu ideoloģiju vai plānoto rīcību, šis izteikums nav ņemts vērā šī pārskata tapšanā.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!