Raksts

Ziedo grausti


Datums:
27. marts, 2002


Autori

Providus


Diena, 27.03.2002.

Partiju makos nonāk apšaubāma nauda

Partiju iesniegtās 2001.gada finansu deklarācijas sabiedrībai ļāvušas apjaust ne vien partiju maciņa biezumu, bet arī faktu, ka šajos maciņos nereti nonāk apšaubāmas izcelsmes nauda. Te partijai ziedojusi firma, kuras radu raksti iestiepjas kontrabandas darījumos, te uzņēmums, kuram ir nodokļu parāds, fiktīvs īpašnieks vai «birojs» graustā. Šādu gadījumu ir pieteikami daudz, lai uzskatītu, ka runa ir ne tikai par atsevišķu provokāciju, bet partiju finansēšanas praksi, tātad, nopietnu problēmu.

Nav izslēgts, ka kāda šaubīga firma partijas donoru sarakstā tiešām parādījās, lai partiju kompromitētu. Taču zinot, ka bizness Latvijā ir cieši savijies ar politiku, nav izslēgts, ka ar politiku savijies arī nelegālais bizness, kura apjomus lēš līdz 30% no iekšzemes kopprodukta. Tāpēc kaktu kantoru atrašanās ziedotāju sarakstā var nozīmēt gan to, ka šo kantoru ēnu bizness nenorit bez politiķu aizbildniecības, gan to, ka tos tikai izmanto naudas atmazgāšanai. Proti, aiz šīm firmām, kuru ziedojums bieži ir neproporcionāli liels attiecībā pret pārējiem finansu rādītājiem, slēpjas citi..

Pilnu “Dienas” raksta tekstu lasiet šeit.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!