Raksts

Viedokļraksts “Vēlamie imigranti Latvijā – joprojām neredzami?”


Datums:
21. oktobris, 2019


Autori

Agnese Lāce


Kampaņas “Par Cilvēcību” ietvarā tapuši 9 viedokļu raksti, ko izstrādājuši LAPAS biedru organizāciju speciālisti. Viedokļu rakstu uzdevums ir sniegt faktos balstītu kontekstualizētu informāciju par migrāciju dažādām mērķa grupām.

Domnīcas PROVIDUS vadošās pētnieces Agneses Lāces viedokļrakstu “Vēlamies imigranti Latvijā – joprojām neredzami?” iespējams lasīt šeitpdf

“Sarunās par darbaspēka imigrāciju Latvijā gan politiķu vidū, gan sabiedrībā kopumā bieži tiek izceltas divas iebraucēju grupas – darba
imigranti un augsti kvalificētie imigranti. Turklāt, katrai no šīm grupām tieši vai netieši tiek piešķirts vērtējums, darba imigrantus uztverot par ‘sliktajiem’ vai ‘nevēlamajiem’ imigrantiem, bet augsti kvalificētos – par ‘labajiem’ un ‘vēlamajiem’ imigrantiem. Vai šie apzīmējumi ir patiesi un taisnīgi? Ko tie nozīmē politikas veidošanas kontekstā un kā tie ietekmē sabiedrības attieksmi?
[…]
Dažādas imigrācijas kategorijas pastāv un pastāvēs, tomēr dažādās likumīgas imigrācijas kategorijas nebūtu jāsaista ar šo personu vēlamību. Mēs vienmēr nevarēsim izvērtēt, kādi ir bijuši iemesli personām pamest viņu iepriekšējo mītnes vietu, bet mēs varam izmērīt šo personu pienesumu Latvijas sabiedrībai, kā arī radīt apstākļus, lai to paaugstinātu. Tā arī būtu vieda un vēlama imigrācijas un integrācijas politika. ”

Ar citiem kampaņas “Par Cilvēcību” ietvaros izstrādātajiem viedokļrakstiem iespējams iepazīties šeit.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!