Raksts

VIDEO: Izpratne par citu valstu pilsoņu integrāciju Latvijas sabiedrībā


Datums:
13. maijs, 2015


Autori

Providus


Foto: jinterwas

Sabiedriskās politikas un starpkultūru komunikācijas ekspertu diskusija par to, kā mazināt savstarpējos rasu un nacionālos aizspriedumus.

Ja situācija nemainītos un ekonomika turpinātu augt par 3-4% gadā, bet iedzīvotāju skaits turpinātu sarukt, tad 2030.gadā mēs varam skatīties uz vēl 200 000 darba vietām, ko daļēji mēs varētu paši aizpildīt, bet mums vienkārši pietrūktu darba roku, skaidro PROVIDUS pētniece Indra Mangule.

Sociologs, pētījumu centra „SKDS” vadītājs Arnis Kaktiņš, norāda uz iepriekš veikto pētījumu rezultātiem: „Katrs desmitais aptaujātais iedzīvotājs ir negatīvi noskaņots pret iebraucējiem, bet Rīgā – pat katrs trešais aptaujātais atbild, ka ieceļotāji ir nevēlami, kamēr tikai katrs deviņpadsmitais apgalvo pretējo.” Sociologs vērtē, ka Latvijas sabiedrība nav iecietīgākā pret imigrāciju pasaules mērogā un mūsu tautieši arvien mazāk vēlas veidot jebkādu sasaisti ar citu valstu pilsoņiem: „Tāpēc šāda rakstura kampaņas ir vajadzīgas,” uzskata Arnis Kaktiņš, „un šāda pakāpeniska „pilināšanas” taktika, manuprāt, strādā.”

Diskusijā piedalījās sociologs, pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš, starpkultūru komunikācijas eksperte Inese Lazda – Mazula, draugiem.lv runasvīrs Jānis Palkavnieks, politologs Andrejs Berdņikovs, domnīcas PROVIDUS eksperte Indra Mangule, politologs Filips Rajevskis, Latvijas Cilvēktiesību centra pētniece Sigita Zankovska – Odiņa, kā arī Latvijā dzīvojošie trešo valstu valstpiederīgie Šamla Tsarganda (Shamla Tsargand) un Džordžs Stīls (George Steel). Diskusiju vadīja analītiskais žurnālists Gundars Rēders.

Diskusija notika 14.aprīlī.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!