Pētījums

Valstiskā godaprāta sistēmas novērtējums. Latvija


Gads:
2012
Organizācija:
Transparency International, Delna


Autori

Valts Kalniņš


Foto: Uldis Trapencieris

Valts Kalniņš: Politiskajā līmenī ir mainījusies gaisotne. Saeimā netrūkst deputātu, kuri aktīvi domā, kā pretkorupcijas politiku uzlabot, un kuri turklāt bauda vairākuma izpratni.

Pētījumā apskatītas 13 jomas, – piemēram, valsts pārvalde, mediji, tiesu vara, – un to spēja pretoties korupcijai un iesaistīties tās mazināšanā. Pētījuma galvenais secinājums – Latvijai ir atzīstami sasniegumi cīņā ar korupciju, bet lai tos noturētu, Korupcijas mazināšanai ir jākļūst no KNAB atbildības par ikviena politiķa, amatpersonas un uzņēmēja prioritāti. Likumdošanā ir jāaizpilda tie robi, kas tur palikuši aiz neizdarības vai oligarhu apzinātas rīcības. Jāefektivizē tiesas procesi, lai korumpanti gadiem nevarētu atkārtot “Kamēr neesmu notiesāts, neesmu vainīgs”. Mērķtiecīgi jāveicina ziņošana par korupciju un jānodrošina trauksmes cēlēju aizsardzība pret izrēķināšanos.

(Valstiskā godaprāta sistēmas novērtējums. Latvijapdf)
(Latvian National Integrity System Evaluationpdf)

Infografiks:


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!