Raksts

Vai seksīgi bērni ir sabiedrības norma?


Datums:
10. augusts, 2011


Lielākajos Latvijas ziņu portālos ziņu atradu pie sadaļām izklaide, bulvāris vai slavenības. Jo tēma laikam jau netiek uztverta nopietni - kas tur tik īpašs - kāda 10 gadus veca modele ir parādījusies pārseksualizētās fotogrāfijās Vogue žurnālā.

Modei veltītās mājas lapas Latvijā šo ziņu ir palaidušas gar ausīm, lai gan tēma arī šeit ir aktuāla – vēl pavisam nesen, šī gada aprīlī radās skandāls par 14 gadus vecu meiteņu izmantošanu peldkostīmu skatēs.

Modes industrija nav nekāda vieglā, žurnāliem vispār iet smagi, no kā radusies Vogue vēlme raisīt diskusijas, pievērst uzmanību un šokēt. Jo citādāk – nepamanīs. To laikam tagad pat drīkstētu saukt par Mērdoka mediju stratēģiju.

Jau šā gada janvārī parādījās franču Vogue atvērums, kurā bija vairākas izteikti krāsotas, pārseksualizētas meitenes (tai skaitā Thylane Loubry Blondeau, attēlā pa kreisi) un tas patiesi radīja zināmu šašutumu sabiedrībā – kā jau Vogue to bija vēlējušies. Tas lika lasītājam sev uzdot jautājumu par to, vai ir normāli, ka modes industrija mazas meitenes izmanto kā sava veida dabas resursu, kas pēcāk tiek pārveidots par produktu.

Foto – Dani Brubaker

Augustā franču Vogue atkal šokēja sabiedrību – tagad jau ar vienu pašu 10 gadus veco Thylane Loubry Blondeau – nofotografētu seksuālās pozās. Viņa uzsāka savu modeles karjeru ļoti agri, un jau 4 gadu vecumā staigāja pa mēli Gotjē modes skatēs un bija bieža modele Vogue Enfants žurnālā. Sasniegusi 10 gadu vecumu, viņa nokļuva jau uz pieaugušo Vogue atvēruma. Tas izskatījās šādi:

Miglains un nefokusēts acu skats, pufīgas lūpas, pirksts bikšu jostā un kails torss – tie visi ir pieaugušo modeļu seksuālo fotosesiju elementi, ko esam raduši redzēt glancētajos žurnālos. Bet šis vāks mazāk šokē, vairāk liek mums domāt. Domāt par to, ka modeles, kas ir tikai 3-4 gadus vecākas, nekā viņa, jau staigā pa mēli un piedalās modes fotosesijās kopā un vienlīdzīgi ar pilngadīgām kolēģēm. Bet viņas, atšķirībā no šī piemēra, vairs netiek stilizētas kā bērni – ar pārāk lielāk kurpēm un apģērbu mugurā (kā pirmajā attēlā), it kā spēlētos ar mammas skapja saturu. Nē, pēc 3-4 gadiem modeles jau tiek stilizētas kā pieaugušie un pasniegtas kā tādi. Modeles vidējais vecums, kurā viņa sāk strādāt kā pieaugušo apģērbu modele, ir 13-14 gadi. Turklāt, darba slodze te ir liela, pietiekoši liela, lai nebūtu laika skolai. Un tas ir darbs bez sociālajām garantijām, bez garantijām, ka nenotiks seksuāla uzmākšanās vai izmantošana un bez minimālās darba samaksas vai darba vecuma noteikšanas – modelēm tiek slēgts pakalpojumu līgums par katru atsevišķu darbu.

Un tad es domāju. Par to, vai problēma ir viņos, vai manī?! Jo varbūt tas ir stāsts par uztveri – vai man ir nepatīkami tā veida dēļ, kādā žurnāli un fotogrāfi izvēlējušies viņu parādīt vai tāpēc, ka es šajos attēlos redzu kaut ko, kā nemaz nav? Pat uzdot sev jautājumu par bērnu seksualizāciju ir kaut kā neērti. Pajautāt, vai šis bērns ir pārāk seksīgs, ir kaut kā neērti. Un jautājums ir, vai bērns apzinās, ka viņš tiek uztverts kā seksualitātes objekts pieaugušo acīs? Un ja viņš ar to jūtas komfortabli un to apzinās, vai mēs patiešām varam uzskatīt, ka šajā vecumā bērns APZINĀS to, ko nozīmē būt seksuāli vilinošam?

“Operas puisītis”

Un šis var būt arī stāsts par cenzūru – galu galā, visi laikam atceras Leļļu Operas pliko puiku. Tur nebija nekā seksuāla, tomēr tas radīja ievērojamu viļņošanos sabiedrībā.

Tas nav nekāds noslēpums – viņas paliek arvien jaunākas un jaunākas. Modeles un zvaigznes. Mazo meiteņu elki, kurām viņas vēlas līdzināties. Bērni vienmēr pieaug pārāk ātri. Tomēr liekas, ka tagad mēs sākam sasniegt to vecumu, par kuru šausmināmies kontekstā ar Āfrikas vai Brazīlijas ciltīm. Tur neprecēta meitene 14 gadu vecumā skaitās vecmeita. Cik drīz pie mums meitene, kura 10 gadu vecumā vēl nebūs kļuvusi par seksa objektu,skaitīsies forša un stilīga?

Miley Cyrus

Vēl nelielai atkāpei par vecumu un cik strauji sociāli pieņemamais seksīguma vecums sarūk- tālajā 2009.gadā sabiedrība bija šokā par to, ka 16 gadus vecā tīņu zvaigzne Miley Cyrus parādījās seksīgā ELLE žurnāla foto sesijā (attēlā) un pēc gada nāca klajā ar seksīgu video klipu. Sabiedrība bija šokā.


www.miomilo.lv

www.twitter.com/curiha


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!