Raksts

Un kas ir Kony?


Datums:
09. marts, 2012


Autori

Līdzdalībnieki


Autore: Linda JākobsoneLīdz vakardienai man, tāpat kā droši vien daudziem citiem, nebija ne jausmas, kas ir [i]Kony[/i].

Ja par šo Ugandas diktatoru, kurš gadu desmitiem ir slepkavojis, izvarojis, paverdzinājis meitenes un sievietes seksuālām darbībām un veicinājis bērnu iesaisti militārās akcijās, vēl pirms nedēļas plašākai sabiedrībai nebija zināms nekas, tad pēdējo dienu laikā situācija ir būtiski mainījusies.

Gandrīz 30 minūšu garais organizācijas Invisible Children video par Joseph Kony kopš 5.marta YouTube skatīts vairāk nekā 52 miljonus reižu, bet Vimeo vairāk nekā 14 miljonus reižu. Tādējādi video ir ne tikai kļuvis par vienu no skatītākajiem pēdējo dienu laikā, bet arī izraisījis milzīgu diskusiju sociālajos tīklos un medijos. Holivudas stila stāsts, kurā piedalās arī viens no bērniem Jacob Acaye, kurš bijis Kony iesaistīts nemiernieku grupējumā, aicina visus uzzināt, kas ir Kony, un izdarīt spiedienu uz valdībām, lai viņu satvertu un tiesātu pēc iespējas ātrāk.

Šīs ļoti milzīgās Kony2012 kampaņas rezultāts jau pāris dienās ir acīmredzams – milzīgs skaits cilvēki ir uzzinājuši un ieinteresējušies par notikumiem Ugandā, ir gatavi iesaistīties, ziedot savus līdzekļus un diskutēt. Kampaņas Kony2012 atbalstītāju rindas pēdējās dienās ir papildinājuši P.Diddi, Rihanna, Džastins Bībers un Oprah. Atbalstu kampaņai ir izteicis arī ASV prezidents Baraks Obama.

Plašāku aprakstu par to, kas ir Joseph Kony un viņa vadītā Lord’s Resistance Army, kā arī par viņa paveiktajiem noziegumiem Ugandā, Dienvidsudānā, Centrālāfrikas republikā un Kongo Demokrātiskajā Republikā var lasīt te.

Kaut arī nav nekādu šaubu par to, ka Kony pēc iespējas ātrāk ir jāstājas Starptautiskās krimināltiesas priekšā, pati kampaņa ir saņēmusi ievērojamu kritiku. Daži no biežāk minētajiem iebildumiem:

1.Kāpēc video vēršas pie ASV valdības, nevis Ugandas un citu Āfrikas valstu valdībām, kuras šo noziedznieku nav varējušas noķert jau gadiem ilgi? Jāatzīmē, ka Kony jau kopš 2005.gada, kad viņa meklēšanu uzsāka Starptautiskā krimināltiesa par noziegumiem pret cilvēci, nedzīvo Ugandā, bet slēpjas Centrālāfrikas Republikā un Kongo.

2.Video autori vienkāršo faktus un manipulē ar tiem. Tas neatbild uz jautājumu, kāpēc tas parādās tieši šogad, kaut arī par Kony noziegumiem bija zināms jau vairāk nekā 20 gadus, un kāpēc tas nepiemin nevienu citu noziedznieku, kas darbojas līdz ar viņu.

3.Video veicina sajūtu par „baltā cilvēka glābēja” tēlu. Tas nerunā par to, ko paši cilvēki Ugandā un citās Āfrikas valstīs var darīt, ir darījuši un dara, lai apturētu nemierniekus, kā arī lai palīdzētu cilvēkiem pēckonflikta situācijās. Video norāda uz to, ka vara pieder ASV nevis vietējām iniciatīvām, Ugandas valdībai un cilvēkiem. Tas arī neuzrunā jautājumu par plašākas starptautiskās sabiedrības lomu.

4.Kas notiek ar milzīgajiem apjomiem ziedojumu, ko saņem organizācija Invisible Children? Tiek norādīts, ka tikai 32% ziedojumu organizācija ir veltījusi saviem tiešajiem mērķiem, bet pārējo algām, transporta izdevumiem, filmu veidošanai u.c. Tāpat filmas veidotāji ir saņēmuši būtisku kritiku ne tikai par finanšu jautājumiem, bet arī par viņu pašu fotogrāfiju, kurā viņi fotografējušies ar ieročiem.

5.Vai šāda veida video nenovērš uzmanību no citiem būtiskiem jautājumiem, piemēram, cilvēktiesību pārkāpumiem Ugandā šobrīd, no pēckonflikta situācijas risināšanas izaicinājumiem, no pārtikas, veselības un izglītības problēmām, ar kurām ir jāsaskaras daudziem bērniem Ugandā un citās valstīs?

6.Aicinājums uz citas valsts militāru iejaukšanos, lai noķertu Kony. Jau no 2008.gada ASV valdība ir sniegusi atbalstu Kony un viņa nemiernieku sagūstīšanai. 2011.gada oktobrī ASV nosūtīja uz reģionu 100 armijas pārstāvjus, taču tad šī ziņa nesaņēma nekādu ievērību. Līdz šim militārās darbības nav bijušas veiksmīgas, bet tajā pašā laikā izraisījušas vairāku civiliedzīvotāju bojāeju.

Uz daudziem no šiem kritiskajiem jautājumiem Invisible Children sniedz atbildes savā mājas lapā.

Kony 2012 kampaņa visveiksmīgāk ir sasniegusi jauniešu auditoriju, kuri ir gatavi līdzdarboties un darīt pozitīvas lietas. Tā ir arī uzdevusi milzīgu daudzumu jautājumu par kampaņas patiesajiem mērķiem, kura, vienlaikus cerams, attīstīs arī plašāku diskusiju par situāciju Ugandā, par vietējās un starptautiskās sabiedrības atbildību un par dažādu rīku izmantošanu šādu kampaņu mērķiem. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka par Kony noziegumiem ir uzzinājusi milzīga starptautiskās sabiedrības daļa un jācer, ka tas mazinās viņa un viņa nemiernieku spēku un veicinās viņa drīzu nonākšanu Starptautiskās tiesas priekšā.


#Kony2012: An LRA Survivor's Tale

African voices respond to hyper-popular Kony 2012 viral campaign

KONY 2012: Making The Invisible Visible

Kony 2012: what's the real story?

Think Twice Before Donating to Kony 2012, the Charitable Meme du Jour

Viral video focuses debate on Uganda rebels


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!