Raksts

Studentu domes vēlēšanas (no jautrās puses) – papildināts


Datums:
22. aprīlis, 2009


Autori

Pēteris Timofejevs Henriksson


Zviedrijā universitāšu Studentu domēs (zviedriski - kår, angliski - student union) parasti dominē sociāldemokrātisko studentu organizācija (SSU). Arī Umeo Universitāte nav nekāds izņēmums, jau vairākus gadus tur pie varas ir Kreisie studenti (es nezobojos, tā viņi paši sevi sauc!) koalīcijā ar "sociķiem". Lai arī Studentu domes mūsdienās nav tik iespaidīgi politiskie aktieri kā septiņdesmitajos gados, tomēr partijas mēdz uzskatīt to par savu godu un lepnumu piedalīties Domju vēlēšanās, jo tās vēl joprojām tiek uzskatītas par tādu kā demokrātijas skolu jeb, kā kritiķi tās izsmej - universitāšu Studentu domes ir partiju jauno politiķu, tā saucamo politisko broileru, "smilšu kasti".

Kā gadījās, kā ne, Konservatīvie (moderātie) studenti Umeo šogad par savu saraksta līderi izraudzījās mani, kas nozīmēja ne tikai daudz darba pēc mana oficiālā darba stundām organizējot aktīvistu kampaņas aktivitātes, bet arī nelielu devu interesantiem uzdevumiem, piemēram, publicēšanos Vesterbottenas lēņa Konservatīvo jauniešu biedrības apkārtrakstā “Högerhänt” (“Labrocis”) ar kaismīgiem (un pat nedaudz smieklīgiem) uzsaukumiem piedalīties “Konservatīvajā revolūcijā”. (Man tas ir smieklīgi tādēļ, ka man nekādi neienāktu prātā kombinēt šos divus vārdus vienā teikumā – konservatīvie un revolūcija.)

Un tomēr par spīti kritiķu nievām, esmu visai pārsteigts pat noritošo kampaņu. No vienas puses esmu pārsteigts par varas partiju (SSU un Kreiso) praksi izmantot tā saucamos administratīvos resursus – viņu skrejlapas tika kopētas uz Studentu domes kopiātora uz nebēdu. No otras puses, esmu ārkārtīgi pārsteigts par savas studentu partijas biedriem. Jeb precīzāk viņu entuziasmu. Vai nu viņi patiešām ņēma pie sirds vārdus par “Konservatīvo revolūciju”, vai arī viņiem ir vēlēšanu kampaņa šķiet esam tikpat jautrs pasākums kā man!

Fotogrāfijā redzams konservatīvo deputāts Luleo komūnā Jūnass Grafstrēms, kas piedalījās mūsu kampaņā, šeit pozējot ar “Högerhänt” rokās.

Mūsu izredzes uzvarēt vēlēšanās es vērtēju visai piesardzīgi, man visticamāka šķiet kārtējā koalīcija starp kreisajiem studentiem un SSU, atstājot mūs iespaidīgā opozīcijā. Lai kā arī gribētos ticēt brīnumam un mūsu smagā kampaņas darba augļiem, ir jāņem vērā, ka Umeo ir tradicionāli bijusi kreisi noskaņota pilsēta ar ārkārtīgi kreisu universitāti, kura septiņdesmitajos gados tika saukta par Sarkano Universitāti.

Papildinājums – kā jau minēju, mēs nedabūjām vairākumu, toties sasniedzām nebijušu mandātu skaitu – Konservatīvo Studentu pārstāvniecība pieauga no 7 līdz 10 pārstāvjiem. Salīdzinājumam – SSU ieguva 11 mandātus un Kreisie studenti saglabāja līdzšinējos 10 mandātus.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!