Raksts

Skolai šodien liela diena: 1.septembris


Datums:
01. septembris, 2008


Autori

Dace Akule


Esmu skolotāju meita, tāpēc 1.septembris manā ģimenē allaž ir bijis kaut kas ļoti īpašs. Līdz ar to nav arī brīnums, ka katru gadu – arī tagad, kad skolas zvans jau aiz muguras – jūtos īpaši. Arī šodien visu dienu jūtos pacilātā noskaņojumā, ar prieku vēroju skolēnu, vecāku un skolotāju plūsmu ar ziediem rokās, arī vakarā mani iedvesmoja bērnu spiegšana un jauniešu apmainīšanās ar uzmanības apliecinājumiem – pēc vasaras, kad daudzi no viņiem droši vien nav redzējušies. Ak, viņiem priekšā jauns gads ar jaunām cerībām, jaunām zināšanām, sapnīšiem, arī jauniem pārdzīvojumiem. Jūra līdz ceļiem, viss ir tik spilgti un pa īstam… Skaisti!

Atcerējos arī manus pirmos septembrus – Rūjienā tradicionāli skolas gads sākas ar gājienu pa pilsētu. Orķestra pavadībā izstaigājām pa trim pieminekļiem (padomju laikos Ļeņins un citi, tagad – Tālavas taurētājs, Sējējs un citi), nolikām, kā toreiz teicām “salātiņus” (puķes), kam sekoja atgriešanās skolas pagalmā un skolas direktora runa. Ik gada intriga – cik vārdi “ceļš” būs šajā runā? Un tad audzinātāju uznācieni individuālajās klasēs, un skriešana mājās kur – tā kā vecāki ir skolotāji – mūs sagaidīja vanna ar puķēm, kas jāsaliek vāzēs. Dažreiz pārņēma tāda sajūta, it kā tētis atkal ticis pie nopelniem bagātā titula – jo ziedus skolēni bija sanesuši tik daudz, ka mēdza pietrūkt vāzes (un tās jau senajos laikos skolotājiem dāvināja pa labi un kreisi)! Tad sekoja pirmais septembris mūzikas skolā un mākslas skolā, un svinīgas vakariņas visas ģimenes kompānijā – mums visiem 1.septembris galu galā bija jauna darba cēliena sākums.

Pāris gadus manā ģimenē 1.septembris bija liela diena tikai vecākiem, kurus katru gadu sveicu gandrīz kā jubilejā. Bet nu rītdien arī pati sākšu censties jaunajai paaudzei ko iemācīt. Par Eiropas Savienību. (Droši vien, ka Rūjienas vidusskolas direktors par šo ziņu būtu īpaši priecīgs, jo viņš visu laiku ir teicis, ka es “nekam citam nederot” kā būt par skolotāju.)

Jau kļavu lapas sārtojas, jau rindā dzērves kārtojas, uz siltām zemēm dzērves trauc, mūs šodien visus skola sauc! Sveiciens 1.septembrī!


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!