Pētījums

Sieviete uzņēmējdarbībā


Gads:
2003
Organizācija:
Pasūtītājs: sabiedriskā organizācija “Līdere”


Autori

Providus


PĒTĪJUMA ANOTĀCIJA

Pētījuma Sieviete uzņēmējdarbībā mērķis ir atbildēt uz galvenajiem jautājumiem: Kādi ir motivējošie faktori, kas pamudina sievieti iesaistīties biznesā? Kādi ir šķēršļi, kas attur sievieti no iesaistīšanās uzņēmējdarbībā? Kā aktīva darbība biznesā ietekmē sievietes rakstura iezīmes un vērtības? Kā atšķiras attieksme pret sievietes lomu biznesā un pret vīrieša lomu biznesā?

Pētījums, kura laikā tika aptaujātas 202 Latvijas sievietes – uzņēmējas, liecina, ka visizplatītākie iemesli, kāpēc sieviete Latvijā uzsāk savu biznesu ir apstākļu sakritība (30,5%) un vēlme pēc sava biznesa (30,5%). Savukārt, galvenie šķēršļi ir līdzekļu trūkums (33,8%). Pretēji sabiedrībā izplatītajam viedoklim, ka sievietei Latvijā ir grūtāk uzsākt un vadīt savu biznesu kā vīrietim, 54,3% no aptaujātajām noliedza šādu tendenci. Analizējot personīgās rakstura īpašības, kas, darbojoties biznesā, ir saglabājušās vai mainījušās, vairāk kā puse aptaujāto atzina, ka ir spējušas saglabāt nemainīgas tādas rakstura iezīmes kā romantisms, dzīvesprieks, sievišķība, labestīgums un žēlsirdība. Savukārt, 39,7% aptaujāto atzina, ka viņu spēja uzticēties ir mazinājusies uzņēmējdarbības laikā. 24,5% aptaujāto biznesa sieviešu pat atzina, ka uzticēšanās ir bijusi viena no rakstura īpašībām, kas traucējusi gūt panākumus.

Sabiedriskā organizācija LĪDERE, kas ir pētījuma iniciatore un pasūtītāja, cer, ka šis pētījums veidos platformu turpmākām sabiedriskās organizācijas aktivitātēm. LĪDERE ir nevalstiska organizācija, kurā ir apvienojušās Latvijas sievietes uzņēmējas un līderes ar mērķi aktivizēt mentoringa kustību, atbalstīt jaunas un jau esošās uzņēmējas Latvijas pilsētās un laukos, paaugstināt sieviešu īpatsvaru kvalificētu uzņēmumu dibināšanā un jaunu darbavietu veidošanā, kā arī nodrošināt vienkopus brīvi pieejamas informācijas un konsultācijas iespējas.

Sieviete uzņēmējdarbībā

(latviski, PDF, 166 KBpdf)


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!