Raksts

Saeima un fekālijas


Datums:
16. janvāris, 2008


Autori

Rita Ruduša


Deputāts Dainis Turlajs reizumis aprunājas ar savu palīgu Jāni Dzelmi. Kad LPP/LC frakcija palīga amatam ieteica šo kandidātu, Turlajs ar viņu "parunājās", un konstatēja, ka viņš ir "patīkams jauns cilvēks".

2006.gadā pret palīgu tika ierosināta administratīvā lieta par apvienības Mozaīka biedru apmētāšanu ar fekālijām, un Turlajam ar viņu atkal bija saruna, šoreiz “nopietna”. Vakar Vidzemes priekšpilsētas tiesa deputāta palīgam Jānim Dzelmem piesprieda 100 stundas piespiedu darba. Turlajs solās ar palīgu “noteikti runāt”. ( Nez kāda varētu būt šī saruna? “Jāni, nu nav labi cilvēkus apmētāt ar kakām”?).

Taču ar sarunu šajā gadījumā nepietiek (pārsteidzoši, ka nākas to rakstīt un ka tas tautas pārstāvjiem neliekas pašsaprotami). Jo Jānis Dzelme ir LPP/LC ziedotājs un deputāta palīga amatā bija jau iepriekšējās Saeimas laikā. Tātad viņš tāds bija arī brīdī, kad 2006. gada vasarā izvēlējās mērķi maisiņam, kurā atradās iepriekš sarūpētās fekālijas(interesanti būtu kādreiz uzzināt, kā tās tika krātas — individuāli katra aktīvista tualetē vai, piemēram, aizbraucot uz kādu cūku fermu un iegādājoties vairākus litrus svaigas vircas). Jānis Dzelme, kurš tiesā apgalvoja, ka ir “ļoti aizņemts cilvēks” un viņam nav laika “vazāties pa tiesām”, bija atradis laiku, lai atnāktu uz Alberta ielu, protestētu pret “geju propagandu” un apmētātu cilvēkus ar ekskrementiem.

Tās fekālijas, kuras deputāta palīgs svieda, bija mērķētas Mozaīkas biedriem. Bet trāpījušas Saeimai. Un vienīgais veids, kā atbrīvoties no nepatīkamās smakas un uzkrītošajiem traipiem, ir nevis “parunāties” ar sviedēju, bet skaidri nosodīt Saeimas darbinieku, kuram algu, starp citu, maksā nodokļu maksātāji (arī tie, kuriem trāpīja maisiņš). Un, protams, atbrīvot viņu no amata. Iespējams, ka Jānis Dzelme ir “patīkams jauns cilvēks”, bet viņš ir pārkāpis likumu, izrādījis necieņu sabiedrībai un apkaunojis iestādi, kurā strādā.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!