Raksts

“Pumpa” Rīgas pagalmā


Datums:
27. februāris, 2008


Autori

Rita Ruduša


Atžīšos, mana vājība ir Rīgas pagalmi. Pie visa vainīgs tēvs, kurš pats bija kaislīgs pagalmu tūrists un ar mani pie rokas klaiņoja pa pagalmiem, kuri toreiz, pirms gandrīz 40 gadiem, gan izskatījās citādi.

Tieši pateicoties šiem klaiņojumiem zinu, ka no Elizabetes ielas uz Merķeļa ielu var nonākt, tikai cauri pagalmiem ejot. Ka Stabu ielas 18.nama pagalmā ir paslēpusies satriecoši skaista jūgendstila ēka. Ka Brīvības ielas 100.numura pagalmā ir eleganta koka savrupmāja, bet Stabu 51.mājas pagalms slēpj ne tikai romantisku vienstāva namiņu, bet arī zirgu stalli ar izteiksmīgām zirgu galvām virs durvīm. Dažos pagalmos ir strūklakas (parasti skumjas un sen ūdeni neredzējušas), citos puķu dobes, kuras kādreiz kāds ir kopis.

Pagalmu tūristam gan tagad jāsaskaras ar jauniem izaicinājumiem, kā 2008. gada parauga latviešu valodā mēdz teikt. Daudziem priekšā ir aizslēgti vārti. Arī caurstaigājamie pagalmi vairs nav tik caurstaigājami, kā agrāk. Bet domāju, ka vēl kādam laikam neaizslēgto pagalmu pietiks.

Tad nu šorīt nolēmu ļauties pagalmu vilinājumam un pa ceļam uz darbu dažos iegriezties. Stabu ielas 18.numura skaistulis stāv, kā stāvējis. Tikai tāds nedaudz aplupis. Taču vienalga priecē aci. Bet vienu kvartālu tālāk, 8.numura pagalmā priecāties gan nav par ko. Bedre pie bedres, stūros drazu kaudzes un, pats nepatīkamākais — dīvaina, milzīga, spilgti dzeltena “pumpa” uz mājas sienas.

Cienījamie Rīgas domes amatvīri, lūdzu paskaidrojiet man un citiem rīdziniekiem, kā iestādēs, kuras atbildīgas par būvdarbu saskaņošanu, varēja tikt dota zaļā gaisma kaut kam tādam:

Pieņemu, ka dzeltenā kaste ir kāda dzīvokļa “pagarinājums”.Daži lieki kvadrātmetri taču lieti noder. Jā, bet kāpēc tieši šim dzīvoklim? Varbūt arī tie, kas dzīvo stāvu zemāk vai augstāk vai blakus, gribētu izcelt viesistabu ārpus mājas sienām? Varbūt pagalmu var vispār likvidēt, jo tur taču tikai drazas un pagraba kaķi. Katrs uzbūvētu savu kastīti, nokrāsotu dzīvespriecīgā krāsā un dzīvotu zaļi.

Iespējams, ka amatpersona, kas uzspieda zīmogu “dzīvokļa tāda un tāda dzīvojamās platības palielināšanas” projektam, cerēja, ka neviens to nepamanīs. Bet kļūdījās. Pirmkārt, to redz visi mājas iedzīvotāji un varbūt kādam no tiem (piemēram, tam, kura istabu šis veidojums apēno) var rasties vēlme uzdot oficiālu jautājumu oficiālām personām. Un, otrkārt, to redz arī pagalmu tūristi. Redz un pastāsta citiem.


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!