Raksts

PROVIDUS ieteikumi valdības rīcības plānam


Datums:
02. decembris, 2014


Autori

Providus


Foto: t3knomanser

Aicinām ieguldīt sabiedrības integrācijā, veidot pārdomātu imigrācijas politiku, pieņemt valsts pārvaldes ētikas kodeksu, kā arī aizsargāt pieaugušos un bērnus, kuri dzīvo ģimenēs ārpus laulības.

PROVIDUS rosina valdību un atbildīgās ministrijas prioritāro darbu sarakstā iekļaut uzdevumus, lai veicinātu labāk pārvaldītu, iekļaujošāku un drošāku sabiedrību Latvijā.

Iekļaujoša un droša sabiedrība

Ierosinām valdībai uzsākt kvalitatīvu diskusiju ar iedzīvotājiem, ekspertiem un nevalstiskajām organizācijām par iespējām uzlabot mazākumtautību iedzīvotāju, tai skaitā nepilsoņu, līdzdalību Latvijas politiskajā dzīvē un atbalstu demokrātiskajām vērtībām.

Tajā skaitā aicinām atjaunot diskusiju par pašvaldību vēlēšanu tiesībām un iespēju piedalīties pašvaldību referendumos pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kā arī atbalstīt inovatīvas metodes, kā iesaistīt iedzīvotājus lēmumu pieņemšanā.

Rosinām atbalstīt pasākumus, lai uzrunātu nepilsoņus, tai skaitā vecāka gada gājuma cilvēkus, identificēties ar Latviju un interesēties par pilsonības iegūšanu, tai skaitā, turpinot sistemātiski atbalstīt krievu valodas saturu sabiedriskajos medijos, veikt kampaņas krievu valodā par Latvijas kā demokrātiskas valsts priekšrocībām, apsvērt mainīt Pilsonības likumu, lai pārtrauktu jaundzimušo bērnu reģistrēšanu par nepilsoņiem. Nepieciešams līdz 2017.gada sākumam, piesaistot sabiedrības (tajā skaitā arī mērķa grupu) pārstāvjus un pētniekus, izstrādāt koncepciju par integrācijas politikas turpmāko attīstību pēc 2018.gada, kad beigsies spēkā esošo integrācijas politikas pamatnostādņu darbības termiņš.

Atkārtoti ierosinām izslēgt no valdības rīcības plāna pasākumus par ārvalstu retranslētu mediju programmu izplatības ierobežošanu Latvijas informācijas telpā.

Tā vietā piedāvājam valdībai izveidot komunikācijas stratēģiju, kas gan vietējai auditorijai (īpaši krievu valodas saturā sabiedriskajos medijos), gan starptautiskajai auditorijai atspēkotu šajos medijos izskanējušo nepatiesu informāciju par notikumiem pasaulē un Latvijā. Atzinīgi vērtējam Ārlietu ministrijas iniciatīvu situācijas skaidrošanā par cilvēktiesībām Latvijā.

Sakarā ar koalīcijas partneru ierosinājumiem valdības rīcības plānam, rosinām precizēt, kādā veidā un par kādām aktivitātēm ir pieļaujama NVO darbības ierobežošana Latvijā, lai, pamatojot ar rūpēm par valsts drošību, nenotiktu nesamērīga pilsonisko aktivitāšu un tiesību ierobežošana.

Pirms apsvērt NVO darbības ierobežošanu, būtu nepieciešams saskaņot un publiskot skaidrus kritērijus, kad NVO darbības ierobežošana ir pieļaujama un pamatota.

Rosinām, turpinot darbu pie imigrācijas politikas koncepcijas, nodrošināt plašu diskusiju par konceptuālajām izvēlēm, to riskiem un ieguvumiem, iesaistot sabiedrību, privāto sektoru, nevalstiskās organizācijas un akadēmiskos pētniekus.

Tāpat arī aicinām izmantot Pilsoņu debašu par imigrāciju rezultātus un citus privātajā sektorā tapušos apkopojumus un pētījumus, tādējādi panākot, ka politikas pieņemšana šajā svarīgajā jautājumā balstās uz pieejamajām zināšanām un sabiedrības interesēm.

Rosinām uzsākt situācijas izpēti par ģimenes un kopdzīves dažādību Latvijas sabiedrībā ar mērķi veidot tiesisku regulējumu, kas aizsargātu dažādās situācijās esošās ģimenes.

Aicinām nodrošināt kopdzīves regulējumu un noteiktu tiesību kopumu cilvēkiem, kas dzīvo kopā, nestājoties laulībā.

Laba pārvaldība

Ieviešot labākas pārvaldības principiem atbilstošu valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, rosinām izstrādāt normatīvo regulējumu, paredzot atklātus, pārdomātus, skaidrus pamatkritērijus valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību ziedošanas politikai.

Rosinām izstrādāt likumprojektu, kas noteiktu publiskā sektora noslēgto līgumu publicēšanu internetā kā priekšnoteikumu tam, lai tie stātos spēkā.

Tāpat rosinām izstrādāt un padarīt pieejamu internetā valsts budžeta analīzes un budžeta atspoguļošanas rīku, kas ļautu iedzīvotājiem bez maksas un ērti saprast, kādiem mērķiem tiek tērēti valsts resursi.

Lai veicinātu korupcijas un korupcijas risku mazināšanu, aicinām:

• izstrādāt un pieņemt valsts pārvaldei kopīgu ētikas kodeksu un tā īstenošanas mehānismu,

• noteikt normatīvajos aktos valsts pārvaldes iestādēm pienākumu izvērtēt korupcijas riskus iestādē, ieviest un īstenot korupcijas risku samazināšanas pasākumus,

• noteikt prasību iestāžu interneta vietnēs publicēt sarakstu ar to informāciju, kurai iestāde ir noteikusi ierobežotas pieejamības statusu,

• sagatavot normatīvo aktu grozījumus, lai tiesas spriedumos ar korupciju saistītās krimināllietās netiktu slēpti (anonimizēti) notiesāto personu vārdi.

Tāpat rosinām izstrādāt normatīvo aktu projektus, lai noteiktu pienākumu likumprojektu vai politikas dokumentu izstrādātājiem atklāt visus indivīdus vai organizācijas, kas palīdzējušas šos dokumentus izstrādāt vai centušās ietekmēt to izstrādi (lobētājus).

Nepieciešams arī izstrādāt normatīvo regulējumu trauksmes cēlāju aizsardzībai, kas ietvertu īpašu trauksmes cēlāja statusu, nozīmīgākas konfidencialitātes garantijas, lielāku aizsardzību gan pret sankcijām no pašreizējā darba devēja, gan pret grūtībām citu darbu meklējumos.

Regulējumā jānosaka atlīdzības piešķiršana trauksmes cēlājam, ja tā sniegtās informācijas rezultātā gūts nozīmīgs labums sabiedrībai.

Tāpat jāizveido trauksmes celšanas mehānismi iestādēs (gan publiskajā, gan privātajā sektorā), kā arī trauksmes cēlāju īpaša aizsardzība tajos sektoros, kur likumpārkāpumu sekas var būt īpaši nozīmīgas, piemēram, būvniecībā vai citos ekonomiskā un cilvēkdrošības paaugstināta riska jomās.

Rosinām veicināt pierādījumos un zināšanās balstītu lēmuma pieņemšanu, proti, ieviest praksi normatīvo aktu sagatavošanā, kad nozīmīgi pārmaiņu piedāvājumi tiek balstīti un sagatavoti uz pētījumos un kvalitatīvā analīzē veiktajiem secinājumiem.

Visi PROVIDUS priekšlikumi Valdības Rīcības plānam pieejami (šeitpdf).


Saturs, kurš šajā mājaslapā publicēts 2014.gadā un agrāk, bija daļa no sabiedriskās politikas portāla politika.lv. Šajā portālā tika publicēti dažādi pētijumi, analīzes, viedokļraksti un blogi, kuru saturs ne vienmēr sakrīt ar politika.lv redakcionālās komandas vai Providus pozīciju.

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!