Raksts

PROVIDUS atzinums par grupas Bi-2 koncertu Lucavsalā


Datums:
19. decembris, 2017


Autori

Providus


Foto: neilsphotoalbum; PROVIDUS

PROVIDUS direktores Ivetas Kažokas atzinums KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītājai A.Jaunskungai par Lucavsalā rīkoto mūzikas grupas Bi-2 koncertu.

Rīgā, 20.12.2017

Labdien,

19.12.2017 vēstulē Providus Jūs lūdzāt sniegt viedokli par to, vai Lucavsalā rīkotais mūzikas grupas Bi-2 un Latvijas simfoniskā orķestra koncerts ir uzskatāms par priekšvēlēšanu aģitāciju.
Providus rīcībā nav pietiekamas informācijas par šo koncertu, lai varētu sniegt “jā” vai “nē” atbildi – mūsu organizācijas rīcībā nav ne koncerta pilna ieraksta, ne ziņu par tā iepriekšējas reklamēšanas metodēm, ne informācijas par to, kā tika organizēta koncerta tiešraide interneta vidē un ieraksta publiskošana.
Lai konkrētajā gadījumā noteiktu, vai koncerts ir daļa no kādas partijas priekšvēlēšanu kampaņas, svarīgas būtu atbildes uz šādiem jautājumiem:

1) Vai koncertā kā mākslinieki vai uzrunu teicēji bija iesaistīti vēlēšanu kandidāti? Ja jā, vai viņi pārstāvēja tikai vienu no priekšvēlēšanu sarakstiem?

2) Vai koncerta norises laiks un izmaksu apjoms bija netipisks, proti, vai tā norises datumam un izmaksu apjomam ir kāds cits saprātīgs skaidrojums, izņemot vēlēšanu tuvumu (piemēram, vai ārpus vēlēšanu periodiem līdzīgās situācijās ir rīkoti līdzīga mēroga pasākumi)?

3) Vai koncerta reklamēšanā tika izmantots kāds kandidāts – proti, vai kādam no kandidātiem radās priekšrocības dēļ tā, ka viņa vārds tika īpaši saistīts ar attiecīgā koncerta izsludināšanu?

4) Vai koncerta tiešraides un video ieraksta publiskošanas noteikumi radīja priekšrocības kādam no kandidātiem? Piemēram, vai koncerts tika internetā publiskots, izmantojot kāda vēlēšanu kandidāta vai amatpersonas, kas vienlaikus ir kandidāts, kontu – nedodot līdzvērtīgas iespējas citiem kandidātiem?

Apstiprinoša atbilde uz otro vai ceturto jautājumu norādītu uz to, ka koncerts tika izmantots priekšvēlēšanu aģitācijas nolūkiem. Apstiprinoša atbilde uz pirmo vai trešo jautājumu radītu pamatu dziļākai pārbaudei par notikušā apstākļiem – piemēram, īsi neliela pasākuma ievadvārdi, ja tos pauž amatpersona, kas ir vēlēšanu kandidāts, parasti nav problemātiski, kamēr iespēja teikt izvērstu runu lielas auditorijas priekšā, savukārt, ir uzskatāma par būtisku politiskās konkurences priekšrocību.

Papildus vēlos ieteikt KNAB pirms vēlēšanām nākt klajā ar vadlīnijām, kas skaidro priekšvēlēšanu aģitācijas jautājumu problēmjautājumus: veidojot līdzīgus kritērijus kā tos, kurus minēju šajā vēstulē. Šādas vadlīnijas radītu gan kandidātiem, gan partijām skaidrību par to, kā KNAB izprot priekšvēlēšanu aģitācijas, administratīvo resursu negodprātīgas izmantošanas un “trešo personu” reklamēšanās problēmjautājumus.

Ar cieņu,

Iveta Kažoka
domnīcas PROVIDUS direktore

Creative commons licence ļauj rakstu pārpublicēt bez maksas, atsaucoties uz autoru un portālu providus.lv, taču publikāciju nedrīkst labot vai papildināt. Aicinām atbalstīt providus.lv ar ziedojumu!